Rezultati prvih devet meseci 2021. godine

Rast dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj skoro 60 odsto

NovacRegionVesti

27.1.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj skoro 60 odsto Rast dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj skoro 60 odsto
U prvih devet meseci 2021. godine kreditne institucije u Hrvatskoj iskazale su tekuću dobit od četiri milijarde kuna (oko 532 miliona evra) što je... Rast dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj skoro 60 odsto

U prvih devet meseci 2021. godine kreditne institucije u Hrvatskoj iskazale su tekuću dobit od četiri milijarde kuna (oko 532 miliona evra) što je 1,5 milijardi kuna ili 59,3 odsto više u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB), kažu da je na porast dobiti najviše uticalo umanjenje vrednosti za kreditne gubitke, a u manjoj meri i povećanje neto prihoda iz poslovanja.

Pokazatelji profitabilnosti time su porasli u odnosu na uporedni period – prinos na imovinu (ROA) povećao se s 0,8 na 1,1 odsto odsto, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 5,5 na 8,3 procenata. Sve kreditne institucije iskazale su dobit, piše Seebiz.

Ukupna imovina kreditnih institucija povećala se na kraju trećeg tromesečja 2021. godine u odnosu na kraj 2020. godine za 30,5 milijardi kuna (oko četiri milijarde evra) ili 6,6 odsto, te je iznosila 493 milijarde kuna.

Foto: Pixabay

U imovini kreditnih institucija najviše su porasli krediti i avansi, a nastavljen je i značajan rast novčanih sredstava.

Pod uticajem povećanja tih stavki, kao i zahvaljujući daljnjem smanjenju neprihodujućih kredita nefinansijskih društava nastavio se trend poboljšanja kvalitete ukupne izloženosti i pad udela „loših“ (NPL) kredita u ukupnim kreditima, s 5,4 na 4,7 odsto.

NPL-ovi su porasli u portfelju kredita domaćinstava, ipak nova kreditna aktivnost amortizovala je taj rast, pa se udeo NPL-ova zadržao na 7,1 odsto u sektoru domačinstava. I nadalje je povišen udeo kredita kod kojih je utvrđen znatan porast kreditnog rizika, ali još nisu u statusu neispunjavanja obaveza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...