Šta čeka komšije nakon uvođenja valute eu

Hrvatska narodna banka: Svi krediti će biti konvertovani u evro

AnalizaEUNovacRegionVesti

3.2.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Hrvatska narodna banka: Svi krediti će biti konvertovani u evro Hrvatska narodna banka: Svi krediti će biti konvertovani u evro
Po uvođenju evra, svi depoziti i krediti u kunama, konvertovaće se u evro po fiksnom kursu, najverovatnije uz 7,5345 kune za evro. Ako je... Hrvatska narodna banka: Svi krediti će biti konvertovani u evro

Po uvođenju evra, svi depoziti i krediti u kunama, konvertovaće se u evro po fiksnom kursu, najverovatnije uz 7,5345 kune za evro.

Ako je reč o kreditima u kunama s fiksnim kamatama, a takvih je u portfeljima banaka trenutno oko 38 odsto, konvertovaće se glavnica, dok će kamata ostati ista.

Ako je reč o kreditima u kunama uz promenjivu stopu koja je vezana uz Nacionalnu referentnu stopu (NRS) za kune, doći će do određenog prilagođavanja, no konačna kamatna stopa za korisnike ovih kredita će biti ili jednaka, ili čak niža od ranije ugovorene, piše Novi list, prenosi SEEbiz.

Prema analizama stručnjaka, promenljive stope se sastoje od promenljive kamate kao baze, te fiksne marže. Marža će se prilagoditi, ali tako da potrošači ne budu zakinuti.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da će prilagođavanje fiksne marže biti potrebno jedino u slučaju da privremeni NRS bude viši od ugovorenog za isti obračunski period.

Na pitanje do kada će uopšte postojati NRS za evre, kao neka “hrvatska varijanta euribora” iz HNB za Novi list odgovaraju da će se koristiti samo za potrebe inicijalnog određivanja visine kamatne stope na kredite stanovništvu na datum uvođenja evra, prenosi SEEbiz.

Foto: Pixabay.com

Verovatno je da će se korelacija između NRS i euribora pojačati nakon što Hrvatska uvede evro, s obzirom na to da će domaće banke time dobiti podjednak pristup operacijama refinansiranja koje imaju snažan uticaj na kretanje euribora.

U slučaju stezanja monetarne politike Evropske centralne banke (ECB), a time i rasta euribora, NRS bi kao i do sada reagovao sa odlaganjem s obzirom na to da se izračunava „unazad“ i da su u njegovom obuhvatu i depoziti kod kojih se kamatne stope ne resetuju trenutno, nego sa vremenskim odlaganjem (na primer, kod isteka roka oročenja), te da na njega utiču i drugi faktori“, zaključuju u HNB.

Trenutno je 38 odsto kredita domaćinstvima ugovoreno uz fiksnu kamatnu stopu. Njima će se glavnica konvertovati po navedenom kursu, a kamata ostati ista.

Oko 42 odsto kredita domaćinstvima trenutno je vezano uz neki od NRS-ova (NRS1, NRS2 i NRS3), dakle, odobreni su uz promenjivu stopu, i to sa nacionalnom stopom u osnovi. Kod njih bi konverzija trebalo da bude izvršena na opisani način, s tim da bi trebali ili ostati na istom, ili dobiti i manju stopu.

Oko 10 odsto kredita domaćinstvima već sada je odobreno uz promenljivu stopu euribora (kod preduzeća procenat je značajno veći).

Prema evidenciji HNB, ostatak do sto odsto svih kredita otpada na tzv. administrativno promenljivu stopu, te “ostalo”.

 • MIŠKOVIĆ

  3.2.2022 #1 Author

  svaka čast za komšije postaju punopravna članica EU. lakše se funkcioniše i radi kada je ista valuta

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  3.2.2022 #2 Author

  Dobro je što stopa neće rasti za postojeće dužnike.

  Odgovori

 • Mega Tzar

  3.2.2022 #3 Author

  Kad nemaš svoju valutu, tada si topovsko meso za bogate zemlje. Ne piše im se dobro.

  Odgovori

 • TINA

  5.2.2022 #4 Author

  Sve zemlje treba da koriste jednu valutu. Prakticno je I lakse

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...