Ogromne mogućnosti za domaće kompanije na Dubai Expo 2020

U prva tri meseca srpski štand posetilo pola miliona ljudi, potpisano više od 10 ugovora

BiznisInovacijeManifestacijeSrbijaSvetVesti

28.12.2021 16:53 Autor: Stefan Petrović 1

U prva tri meseca srpski štand posetilo pola miliona ljudi, potpisano više od 10 ugovora U prva tri meseca srpski štand posetilo pola miliona ljudi, potpisano više od 10 ugovora
Organizacija „Srbija stvara“ saopštila je da je štand Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai posetilo više od pola miliona ljudi, a sve to... U prva tri meseca srpski štand posetilo pola miliona ljudi, potpisano više od 10 ugovora

Organizacija „Srbija stvara“ saopštila je da je štand Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai posetilo više od pola miliona ljudi, a sve to rezultiralo je brojnim kontaktima koji su naši domaći privrednici ostvarili sa poslovnim ljudima iz čitavog sveta, koji im mogu doneti saradnju u budućnosti i plasman na nova tržišta.

Ipak, da li je ovo samo još jedna u nizu vesti, ili će od nje domaća privreda zaista imati koristi? Ako je suditi po odgovoru koji je portal Biznis.rs dobio od Privredne komore Srbije (PKS), imaće.

Kako su nam rekli u odgovoru, tokom prve četiri tematske nedelje ove izložbe, učestvovalo je gotovo 500 privrednika iz Srbije, a najmasovnija je bila delegacija u nedelji Urbanog i ruralnog razvoja, sa više od 150 privrednika, dok će u prvoj polovini januara, u nedelji Putovanja i povezanosti, biznis delegacija Srbije brojati više od 200 privrednika.

„Imajući u vidu da nakon te delegacije slede i biznis delegacije u nedeljama globalnih ciljeva, zdravlja i wellness-a, poljoprivrede, prerade hrane i životnih namirnica, kao i vode, potpuno je realno očekivati da ovaj nastup Srbije na Expo-u bude istorijski i da više od 1.000 privrednika iz Srbije uzme učešće“, naglašavaju iz PKS.

Do sada je ostvareno čak više od 3.000 poslovnih kontakata, a PKS očekuje da do kraja izložbe ovaj broj premaši 10.000 poslovnih kontakata.

U prva tri meseca potpisano je više od 10 ugovora sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Malezije, Indije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a pokrenuto je više novih kompanija u UAE uz podršku kuće srpske privrede u Dubaiju (Business hub Serbia).

Foto: Pixabay.com

Pored toga, investicione konferencije koje se realizuju uz podršku Razvojne agencije Srbije rezultirale su dvocifrenim brojem pisama o namerama i uspešnim inicijalnim razgovorima sa potencijalnim investitorima.

Na pitanje šta je ono po čemu će Srbija ostati prepoznatljiva nakon izložbe, iz PKS kažu da naša zemlja ima šta da ponudi na tržištu Bliskog istoka, posebno imajući u vidu da je Dubai logistički i trgovinski centar ne samo Bliskog istoka, već i čitavog regiona MEASA – Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije.

„Pojedine inovativne solucije, pre svega u domenima informaciono-komunikacionih tehnologija, ušteda energije i e-mobilnosti, već nalaze svoj put na ovim tržištima. Dakle, kompanije iz Srbije pružaju znanje i inovacije, i rešavaju potrebe ovih tržišta za inovativnim proizvodima i uslugama“, naglašavaju iz PKS.

Oni dodaju da Expo 2020 treba posmatrati kroz znatno širu sliku budući da na njemu učestvuju 192 zemlje. Uz to je, dodaju, uspostavljena i bilateralna i multilateralna saradnja sa biznis programima više od 50 zemalja učesnica.

Srpskim događajima organizovanim na paviljonu u okviru tematskih nedelja prisustvovali su predstavnici više od 40 zemalja sa svih kontinenata, dok su srpske kompanije i biznis predstavnici imali su priliku da učestvuju u biznis događajima, panelima i forumima koje su organizovali SAD, Rusija, UAE, Indija, Malezija, Švedska, Slovačka, Italija, Estonija, Kolumbija, Mađarska.

„Dakle, pozitivni efekti nastupa Srbije na svetskoj izložbi osetiće se ne samo kroz proširenje obima razmene sa UAE ili kroz generisanje interesovanja investitora iz ovog regiona, nego i kroz nove poslove sklopljene širom sveta“, zaključuje se u odgovoru PKS.

Podsetimo, najveća svetska privredna izložba Dubai Expo 2020 je najpre trebalo da se održi 2020. godine, ali je otkazana zbog pandemije korona virusa, te se održava od 1. oktobra ove do 31. marta sledeće godine, a učešće je uzelo više od 190 zemalja i brojne kompanije u njima.

  • MARE

    20.1.2022 #1 Author

    Koliko ih ima treba imati geto sa Balkana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...