Slučaj bez presedana u vazduhoplovnoj istoriji

U Rusiji ostalo 435 iznajmljenih komercijalnih aviona

BiznisSvetU fokusuVesti

25.7.2022 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Rusiji ostalo 435 iznajmljenih komercijalnih aviona U Rusiji ostalo 435 iznajmljenih komercijalnih aviona
Nakon invazije na Ukrajinu, međunarodne sankcije su uvedene ključnim ruskim pojedincima i industrijama. Jedna od velikih meta bio je vazdušni sektor Rusije. Ovo je... U Rusiji ostalo 435 iznajmljenih komercijalnih aviona

Nakon invazije na Ukrajinu, međunarodne sankcije su uvedene ključnim ruskim pojedincima i industrijama. Jedna od velikih meta bio je vazdušni sektor Rusije.

Ovo je izazvalo globalnu borbu vlasnika da izvuku svoje avione iz Ruske federacije pre nego što sankcije stupe na snagu. Oko 515 iznajmljenih aviona u vrednosti od 10 milijardi dolara zaglavljeno je u ovoj zemlji, prema podacima i analitičkoj kompaniji Cirium, prenosi CNBC.

“Iz pravne perspektive, to je verovatno najznačajnija tema u vazduhoplovstvu trenutno“, rekao je Pol Džebeli (Paul Jebely), predsednik i osnivač Haškog arbitražnog suda za vazduhoplovstvo, specijalizovanog za posredovanje u sporovima u vazduhoplovnoj industriji.

“Bilo je potresno. Ne sećam se da je u više od 15 godina prakse ikada postojala ovakva situacija, i po veličini i po obimu“, izjavio je Džebeli.

Optužbe za otimanje letelica od strane ruske države usledile su nakon što je Kremlj potpisao novi zakon 14. marta, otprilike dve nedelje nakon invazije na Ukrajinu. Taj zakon je dozvolio da se strani avioni ponovo registruju u Rusiji. Ovo je omogućilo da avioni lete u zemlji, ali je to bez odobrenja prvobitnih vlasnika aviona nezakonito pred međunarodnim pravom.

Šest meseci nakon početka krize, zakupodavci su uspeli da povrate 80 aviona, ostavljajući 435 aviona i dalje “nasukanim”, sa približnom tržišnom vrednošću od 8,5 milijardi dolara, procenio je Cirium.

U međuvremenu, kompanije koje iznajmljuju ove avione pokušavale su da smisle kako da povrate svoju imovinu i izbegnu krizu.

Irske grupe za lizing aviona su među najteže pogođenim, sa više od četiri milijarde dolara vrednih aviona iznajmljenih ruskim avio-kompanijama.

  • Ceca

    25.7.2022 #1 Author

    Ne verujem da ce ih Rusi zapleniti…verovatno ce ih vratiti

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.7.2022 #2 Author

    A sta da kaze Rusija koja ima sankcije skoro na sve?!!

    Odgovori

  • TATJANA

    26.7.2022 #3 Author

    Uvek treba racunati i na neke nove okolnosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...