Kina najavila probni let novog aviona

Tajanstvena letelica od strateškog i istorijskog značaja

Hi-techLifestyleSvetVesti

9.7.2022 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 12

Tajanstvena letelica od strateškog i istorijskog značaja Tajanstvena letelica od strateškog i istorijskog značaja
Kina planira da sprovede probni let za važan tip aviona koji ima ključni strateški i istorijski značaj, najavila je državna avio-industrijska korporacija AVIC. Najviši... Tajanstvena letelica od strateškog i istorijskog značaja

Kina planira da sprovede probni let za važan tip aviona koji ima ključni strateški i istorijski značaj, najavila je državna avio-industrijska korporacija AVIC. Najviši zvaničnici AVIC-a pozvali su sve osoblje uključeno u razvoj aviona da u potpunosti shvate izuzetnu važnost završetka ove misije.

U izveštaju i saopštenju za javnost AVIC-a nije otkrivena oznaka ili priroda aviona. Korisnici interneta spekulišu da bi mogla biti reč o letelici H-20 o kojoj se dugo govorilo. Mnogi misle da samo taj avion odgovara opisu strateškog i istorijskog značaja, prenosi Global Times.

Vazduhoplovne snage kineske armije dale su svojevremeno nagoveštaj o dizajnu krila ovog strateškog bombardera sledeće generacije dugog dometa. U promotivnom video snimku objavljenom 2018. godine AVIC je prikazao obrise aviona prekrivenog platnom, ispod kojeg su se nazirali obrisi delta krila sličnih onima koja ima američki bombarder B-2.

H-20 koji je navodno i dalje u fazi razvoja može da nanosi udare dugog dometa, iako njegov izgled nije poznat javnosti. Nekoliko zapadnih vojnih stručnjaka ocenilo je da bi ovaj avion mogao da predstavlja prekretnicu (promenu igre) za kinseku vojsku, prenosi Eurasian Times.

U stvarnosti, nema mnogo informacija o bombarderu H-20 jer je Kina čuvala njegove specifikacije u tajnosti. Kineski razvoj strateškog bombardera prvi put je pomenut u izveštajima iz 2016. godine, a kasniji izveštaji sugerisali su da Kina namerava da započne masovnu proizvodnju ove vrste aviona sredinom tekuće decenije.

Za H-20 se pretpostavlja da ima domet od najmanje 12.000 kilometara, a kako ističu kineski mediji, to je dovoljno da na nišanu drži Havaje. Kineski mediji takođe navode da, ako bi H-20 preleteo Arktik, imao bi u dometu svih 50 država SAD, a to bi kako tvrde, moglo da predstavlja problem za američke planove odbrane.

Navodi američkog specijalizovanog portala Warriormaven, potvrđuju da kineski H-20, stelt bombarder u nastajanju, dodatno učvršćuje kinesku nuklearnu trijadu i značajno proširuje njen domet nuklearnog napada, koji bi uključio velike delove kontinetalne teritorije SAD. Portal je u aprilu ove godine naveo da će avion verovatno biti dovršen u narednih nekoliko meseci.

Kineski vojni analitičari navode da bi nova tajanstvena letelica zaista mogla da bude H-20, ali postoje i druge mogućnosti, kao što je borbeni avion J-15 koji se lansira iz katapulta. Oni takođe pominju i borbeni model J-35 koji bi trebalo da bude lociran na trećem kineskom nosaču aviona koji je opremljen elektromagnetnim katapultom Fudžijan, koji bi mogao da ima strateški i istorijski značaj.

Kineska ustanova za testiranje aviona, poznata kao AVIC Flight Test Center, osnovana je 1959. godine i jedina je nacionalna organizacija koja je kvalifikovana da sprovodi validacije i testiranja letelica, uključujući vojne i civilne vazduhoplove, avionske motore i letačku opremu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...