zbog rasta interesovanja

NASA u maju testira električni avion za letove sa posadom

BiznisLifestyleSvetVestiZanimljivosti

11.3.2022 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

NASA u maju testira električni avion za letove sa posadom NASA u maju testira električni avion za letove sa posadom
Američka svemirska agencija (NASA) u narednih nekoliko meseci planira svoj prvi probni let potpuno električnog aviona sa posadom, u testnoj letelici X-57 Maxwell, zbog... NASA u maju testira električni avion za letove sa posadom

Američka svemirska agencija (NASA) u narednih nekoliko meseci planira svoj prvi probni let potpuno električnog aviona sa posadom, u testnoj letelici X-57 Maxwell, zbog porasta inresovanja za električne avione.

Prvi let NASA-inog aviona sa posadom obaviće se u Armstrong Flight Center, u sklopu baze Edvards vazduhoplovnih snaga u južnoj Kaliforniji. NASA trenutno planira prvi let za maj, rekao je Tim Vilijams (Tim Williams), NASA istraživač test – pilot, u intervjuu za UPI.

Vilijams planira da upravlja avionom, modifikovanom letelicom italijanske proizvodnje, poznatoj kao Tecnam P2006T, u prvom testu svog potpuno električnog pogonskog sistema, rekao je on.

Prema Vilijamsovim rečima upotreba modifikovanog Teknama, dokazane letelice, ne donosi veliku brigu u smislu da li pilot treba da nosi padobran, već je prva stvar o kojoj treba birnuti napajanje električnih motora.

„Važno je misliti o tome kako obezbediti struju tokom leta, jer dešavaju se elektromagnetne smetnje koje su potencijalno problem“, rekao je Vilijams.

Električne letelice već postoje, ali su uglavnom za veoma kratka putovanja ili za istraživanje u letovima bez posade, istakao je Vilijams, i dodao da se NASA nada da će na kraju pokazati da električni avioni mogu da lete stotine milja.

Test u maju koristiće dva velika električna motora za krstarenje sa propelerima. Kasnije, NASA namerava da opremi avion sa 18 propelera. Udaljenost i trajanje prvog leta tek treba da se utvrdi, rekla je portparolka NASA-e.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...