italijanska kompanija ispunila sve uslove iz ugovora

U septembru posao za većinu radnika Geoxa

SrbijaVesti

3.8.2021 14:26 Autor: Miljan Paunović 0

U septembru posao za većinu radnika Geoxa U septembru posao za većinu radnika Geoxa
Nakon odluke da italijanski proizvođač obuće Geox ode iz Vranja, što je za sobom povuklo i gašenje 1.200 radnih mesta, državno rukovodstvo Srbije intenzivno... U septembru posao za većinu radnika Geoxa

Nakon odluke da italijanski proizvođač obuće Geox ode iz Vranja, što je za sobom povuklo i gašenje 1.200 radnih mesta, državno rukovodstvo Srbije intenzivno razgovara i radi na tome da dovede novog investitora i da veći broj radnika već u septembru dobije posao.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je, prema njegovim informacijama, Geox ispunio sve uslove iz ugovora, a da je njihov odlazak povezan sa pandemijom korona virusa, kao i sa tržišnom utakmicom koju nisu mogli da isprate i isplate veće plate radnicima.

Ova situacija nametnula je i pitanje da li su državne subvencije za strane investitore dobre, s obzirom na to da su, prema nekim informacijama, one u slučaju Geoxa bile nešto manje od celokupne investicije. Mali je odgovorio da sve države daju subvencije za dolazak investitora jer ih upravo to čini konkurentnijim u odnosu na druge, preneo je Tanjug.

„Sve države daju subvencije, da biste došli na mapu potencijalnih destinacija morate da budete atraktivni, inače će investitori da odlaze u Poljsku, Slovačku, Nemačku, Brazil… Moramo da se borimo za radna mesta“, rekao je Mali.

Istakao je da je 2012. godine stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je na kraju prošle godine bila ispod 10 odsto.

Mali je dodao da je nezaposlenost smanjena otvaranjem fabrika i dovođenjem stranih investitora, a da je ta politika dovela do toga da privredni rast i plate budu veće.

„Bez direktnih stranih investicija ne možete da imate privredni rast i razvoj“, rekao je Mali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...