Oštra kontrola Covid-19 sertifikata u Sloveniji

U šoping sa besplatnim antigenskim testom

BiznisEUTurizamVesti

29.11.2021 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U šoping sa besplatnim antigenskim testom U šoping sa besplatnim antigenskim testom
Broj zaraženih od korona virusa, koji poslednjih dana raste u Sloveniji, razlog je više za oštre kontrole kako ovdašnjih građana, tako i stranaca. Gotovo... U šoping sa besplatnim antigenskim testom

Broj zaraženih od korona virusa, koji poslednjih dana raste u Sloveniji, razlog je više za oštre kontrole kako ovdašnjih građana, tako i stranaca. Gotovo da nema objekta širom ove bivše jugoslovenske republike u koji neko može da uđe, a da nema EU sertifikat o vakcinaciji ili antigenski test.

Na svakom od ulaza u bilo koji tržni centar stoji makar po jedan redar i pažljivo kontroliše podatke o vakcinaciji. Upravo je to bio slučaj i sa grupom srpskih novinara koji su ovih dana u poseti Sloveniji. Bilo da je reč o Celju, Bledu, Mačkovcu, Ljubljani ili Kranju, situacija je potpuno ista. Jedina razlika je što u manjim gradovima prilikom ulaska u radnju strancima ne traže dodatno i pasoš ili neki drugi lični dokument, dok to čine u Ljubljani.

Naime, kako prenosi Politika, pri ulasku u neku od prodavnica u jednoj od najpoznatijih ulica u centru grada, Slovenskoj cesti, mlada prodavačica najpre uopšte nije htela da pogleda zeleni sertifikat iz Srbije usklađen s EU, uz izgovor da joj je potreban poseban identifikacioni broj.

Nakon objašnjavanja da je ovo dokument koji treba da bude propusnica i za slovenačke trgovine, odmahnula je glavom i nije htela da pusti novianre u radnju. Tek nakon nastojanja da pažljivo pogleda dokument, rekla je da ne može da očita QR kod, što je, kako piše pomenuti list, bilo malo verovatno, jer je sertifikat dobijen preko e-uprave i razlikuje se od ‘srpske’ verzije sertifikata. Na kraju je ipak priznala da je videla ID broj koji joj je bio potreban i pustila novinare da uđu.

U drugoj i trećoj radnji, kako se navodi, odmah na ulazu je bez problema očitan QR kod, ali je traženo da se podaci iz sertifikata uporede s nekim ličnim dokumentom, pasošem ili ličnom kartom, jer je, kako su zaposleni rekli, takvo pravilo za strance.

„Maske su obavezne u svim ovim objektima, dok ih na ulici malo ko nosi. Posebno je zanimljivo što se vide dugi redovi na parkinzima ispred tržnih centara. Iako u prvi mah nismo mogli da shvatimo odakle tolika kolona na parkingu, sve je bilo jasno kada smo videli kantinu na kojoj piše ‘brzi antigenski test’. Svi oni koji nemaju sertifikat o vakcinaciji, a hoće u kupovinu, mogu na licu mesta da se testiraju, i to besplatno. Tako je u redu bilo čak i roditelja s bebom u kolicima koji su čekali da urade test i tek nakon toga krenu u pazar“, priča novinarka Politike, Jasna Petrović-Stojanović.

Prema njenim rečima, na dosta mesta u centru grada takođe je obeleženo gde se može uraditi brzi antigenski test, a redovi nisu mali.

„Pojedini hoteli u Sloveniji idu dotle u merama zaštite da čak pri registraciji na recepciji insistiraju da se uzimaju hotelske pamučne maske i otvaraju pred recepcionerom. Izvinjavaju se, ali ističu da je to način da se svi koji borave u hotelu osećaju sigurnije, ukoliko je to uopšte moguće u vreme ove pošasti. Inače, prilikom ulaska u trpezariju gostima se saopštava da obavezno uzmu rukavice koje stoje na stolovima, jer jedino pomoću njih mogu da uzimaju hranu, sipaju kafu na aparatu ili iscede sok. Samo u rukavicama mogu da pritiskaju taster na aparatu ako žele da se posluže“, ističe Petrović-Stojanović.

Prodavnice u Sloveniji rade od 10 do 18 časova, a restorani i kafići zatvaraju se u 22 sata, a ulice su uglavnom prazne.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...