Dobri rezultati zahvaljujući predstavljanju novih destinacija i postpandemijskom otvaranju

U Srbiji 70 odsto više turista nego prošle godine

BiznisSrbijaTurizamVesti

10.6.2022 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

U Srbiji 70 odsto više turista nego prošle godine U Srbiji 70 odsto više turista nego prošle godine
U Srbiji je tokom prvih pet meseci ove godine bilo 70,8 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, od kojih 156,2 odsto... U Srbiji 70 odsto više turista nego prošle godine

U Srbiji je tokom prvih pet meseci ove godine bilo 70,8 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, od kojih 156,2 odsto više inostranih, a domaćih 38,4 odsto, saopštila je danas Vlada Srbije.

Tokom maja 2022. godine, evidentiran je porast od 86 odsto u ukupnom broju dolazaka turista. Domaćih turista je bilo 51 odsto više nego pre godinu dana, a stranih 165 odsto. Veliki rast ovih pokazatelja posledica je otvaranja posle vrhunaca pandemije u istom periodu prošle godine.

Prema podacima portala e-Turista, od 1. januara do 31. maja ove godine Srbiju je posetilo 1.328.902 turista, od čega je više od 500.000 stranih i oko 700.000 domaćih.

Evidentirano je ukupno 4.402.878 noćenja turista, što je porast od 56,6 odsto u odnosu na 2021. godinu. Porast od 31 odsto noćenja su ostvarili domaći državljani, dok je broj noćenja stranih državljana veći 113,6 odsto.

„Ovako snažan rast naše turističke privrede rezultat je ogromnog ulaganja države u putnu i drugu infrastrukturu kao i privatnih investitora u smeštajne kapacitete. Obnove i rekonstrukcije tvrđava na Dunavu, arheoloških nalazišta i kulturnih institucija čine sve više destinacija u našoj zemlji veoma privlačnim kako za domaće tako i za strane turiste“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije koje je prenela Beta.

Istaknuto je da strateški pristup države razvoju sve većeg broja gradova i regija poput Vrnjačke banje, Vrdnika i Ovčarsko-kablarske klisure, kao i njihova dobra promocija, obogaćuje turističku ponudu Srbije. Iz vlade navode da se očekuje nastavak trenda snažnog rasta turističke privrede kada počinje sezona festivala i manifestacija.

E-turista je centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva i baza je podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji. Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva i „stan na dan“ kapacitete. „Ovaj sistem koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije za potrebe Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, omogućio je sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma, izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapredjenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu kao i zaštitu prava potrošača u turizmu i ugostiteljstvu“, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...