U SRBIJI POVEĆAN BROJ ZAPOSLENIH TOKOM PANDEMIJE Uskoro nove mere za podsticaj zapošljavanja

IzdvajamoNovacSrbijaVesti

4.6.2020 09:50 Autor: Ljiljana Begović

U SRBIJI POVEĆAN BROJ ZAPOSLENIH TOKOM PANDEMIJE Uskoro nove mere za podsticaj zapošljavanja U SRBIJI POVEĆAN BROJ ZAPOSLENIH TOKOM PANDEMIJE Uskoro nove mere za podsticaj zapošljavanja
U Srbiji je, prema podacima Poreske uprave i Republičkog zavoda za statisku, od kraja februara do 15. maja, broj zaposlenih porastao za skoro 7.000,... U SRBIJI POVEĆAN BROJ ZAPOSLENIH TOKOM PANDEMIJE Uskoro nove mere za podsticaj zapošljavanja

U Srbiji je, prema podacima Poreske uprave i Republičkog zavoda za statisku, od kraja februara do 15. maja, broj zaposlenih porastao za skoro 7.000, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da je, prema zvaničnim podacima, 15. maja ukupan broj zaposlenih u Srbiji, za koje se plaćaju porezi i doprinosi na zarade, iznosio 2.196.372, što je za 6.988 više nego 27. februara, dve-tri nedelje pre vanrednog stanja i epidemije korona virusa.

„Imamo skoro 7.000 više zaposlenih i prijavljenih ljudi nego pre korona krize. To znači da smo dobro osmislili mere i uspeli smo da sačuvamo radna mesta“, rekao je Mali i dodao da mnogi iznose razne podatke, ali da je to zvanična statistika.

Ministar finansija je najavio u narednih nekoliko dana nove mere usmerene ka dodatnom zapošljavanju.

„Razmatra se oko 20 različitih mera, među kojima su umanjenje poreza i doprinosa na zarade za nove zaposlene, stimulacije u novcu za podstrek preduzećima da zaposle nove radnike“, rekao je Mali za RTS.

Isplata drugog minimalca za 235.000 preduzeća, 1.050.000 radnika

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Siniša Mali rekao je da je počela isplata drugog dela minimalca, ukupno 31 milijarde dinara, na račune 235.000 preduzeća i privrednih subjekata, koji zapošaljavaju 1.050.000 radnika.

„To je drugi minimalac koji isplaćujemo u okviru velikog paketa ekonomskih mera“, rekao je Mali i dodao da će još jedna minimalna zarada biti isplaćena početkom jula.

On je naveo da se ceo paket od 5,1 milijarde evra primenjuje na pravi način, da preduzeća koriste mogućnost da ne plaćaju poreze i doprinose na zarade, da se daju krediti za likvidnost i obrtna sredstva.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...