prošle godine zbrinuto 120.000 tona električnog otpada, guma i ulja

U Srbiji se sve više reciklira

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

19.8.2022 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Srbiji se sve više reciklira U Srbiji se sve više reciklira
U prethodnoj godini zbrinuto je ukupno 120.000 tona posebnih tokova otpada, u koje spadaju elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i... U Srbiji se sve više reciklira

U prethodnoj godini zbrinuto je ukupno 120.000 tona posebnih tokova otpada, u koje spadaju elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i baterije.

To predstavlja rast u odnosu na prethodne godine, a taj trend je nastavljen i u prvih sedam meseci ove godine, navodi se u saopštenju Udruženja reciklera Srbije, a prenosi Nova ekonomija.

„Prethodna godina predstavlja prekretnicu u odnosu države prema reciklažnoj industriji, jer su prvi put nakon 10 godina podsticaji isplaćivani po isteku kvartala, čime je obezbeđena kontiuniranost ovog složenog proizvodnog ciklusa, koji se sastoji od sakupljanja, transporta, skladištenja i tretmana opasnog otpada“, objašnjava predsednik Udruženja reciklera Srbije Nikola Egić.

On je dodao da je reciklažna industrija krajnjim naporima uspela da izdrži period neizvesnosti, stabilizuje prerađene količine i broj zaposlenih od oko 15.000 ljudi.

Od 2010. godine, od kada su otvorena prva postrojenja za tretman posebnih tokova otpada, pa do danas, industrija posebnih tokova otpada zbrinula je 1,1 milijardu kilograma opasnog otpada.

To bi bila kolona kamiona dugačka više od 2.000 kilometara punih opasnog otpada i toksičnih materija štetnih po zdravlje stanovnika, koje nisu završile u životnoj sredini, već su zbrinute u skladu sa zakonom, naglašeno je u saopšenju.

Od toga, najveće su količine recikliranih otpadnih guma, više od 470.000 tona, zatim 350.000 tona električnog i elektronskog otpada, 220.000 tona akumulatora i 55.000 tona otpadnih ulja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...