Evropske države planiraju da vakcinišu veći deo stanovništva do početka leta

U svetu aktivno više od 22 miliona slučajeva zaraze koronom

SvetVesti

6.4.2021 12:45 Autor: Ljiljana Begović 1

U svetu aktivno više od 22 miliona slučajeva zaraze koronom U svetu aktivno više od 22 miliona slučajeva zaraze koronom
Korona virusom se od početka pandemije zarazilo više od 132,4 miliona ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 2.874.344 osoba. Prema podacima portala worldometers... U svetu aktivno više od 22 miliona slučajeva zaraze koronom

Korona virusom se od početka pandemije zarazilo više od 132,4 miliona ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 2.874.344 osoba. Prema podacima portala worldometers oporavilo se više od 106 miliona ljudi, dok je aktivno više od 22,7 miliona slučajeva zaraze.

Izvor: worldometers.com

Najviše zaraženih na svetu imaju SAD (31,9 miliona), Brazil (13 miliona), Indija (12,6 miliona).

U Indiji je prema pisanju CNN ponovo buknula epidemija, jer se beleži rekordan broj novozaražnih od oko 100.000 na dnevnom nivou. Indija je i zemlja koja proizvodi najviše vakcina na svetu, pa je proširila svoj plan vakcinacije na imunizaciju svih građana starijih od 45 godina. Do sada je vakcinisan jedan od 25 građana Indije, što je nedovoljno u poređenju s Velikom Britanijom, gde je vakcinisana svaka druga osoba, ili i sa SAD gde je vakcinisana svaka treća.

Federalna vlada je najavila da će u „bliskoj budućnosti“ proširiti kampanju vakcinacije kako bi se imunizovao što veći broj građana.

Skok broja zaraženih u Turskoj

Tursko ministarstvo zdravstva navodi da je u poslednja 24 sata registrovano oko 43.000 novoobolelih od korona virusa, što je četvrti dan zaredom s brojem novozaraženih većim od 40.000. U Istanbulu je sedmodnevna stopa incidencije vrlo visoka, na 100.000 stanovnika registrovano je 590 zaraženih.

Broj novozaraženih je u porastu nakon ublažavanja epidemioloških mera.

Restorani i kafići, međutim, neće se zatvarati do početka islamskog meseca ramazana koji počinje sredinom aprila, pišu lokalni mediji.

Velika Britanija uskoro ublažava mere

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je da će sledećeg ponedeljka 12. aprila, u Engleskoj biti otvoreni pabovi, trgovine, frizeri i teretane. Kafići, pabovi i restorani moći će da poslužuju goste na otvorenom ili na terasama.

Džonson navodi da program imunizacije protiv Covid-19 ide po planu i da su stope zaraze dovoljno niske da se od 12. aprila dodatno ublaže mere ograničenja, piše Guardian.

London planira uvođenje „zelenih“, „žutih“ i „crvenih“ oznaka za zemlje, u skladu sa epidemiološkom situacijom, nakon što se otvori međunarodni saobraćaj. Trenutno su omogućena samo „esencijalna“ putovanja.

Foto: Pixabay.com

Nemačka planira da vakciniše 20 odsto stanovnika do maja, Španija 70 procenata do leta

Nemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je da će ta zemlja vakcinisati oko 20 odsto stanovništva do početka maja. Špan je kako prenosi Deutsche Welle, rekao da je Nemačkoj bilo potrebno tri meseca da vakciniše 10 odsto stanovništva, a da će narednih 10 odsto biti vakcinisano nakon isporuke očekivanih doza vakcina.

U Nemačkoj je u poslednje vreme primetan porast novozaraženih jer, kako se navodi, ta zemlja zaostaje u brzini vakcinacije za Velikom Britanijom, Izraelom i SAD.

Španski zdravstveni sektor očekuje da do jula vakciniše 70 odsto stanovništva, odnosno 33 miliona ljudi.

Posle višenedeljnih problema zbog nepoštovanja i neprekidnih odlaganja u datumima isporuke koje je Španija dogovorila sa farmaceutskim kompanijama, konačno je došao trenutak za masovnu vakcinaciju, piše španski list Vanguardija.

„Nedostajaće nam ruke da podelimo toliko doza“, rekao je direktor Centra za vanredne situacije Fernando Simon. Španski zdravstveni sektor očekuje da će ovog kvartala u zemlju stići ukupno 36 miliona doza, što će omogućiti imunizaciju više od 20 miliona ljudi.

Popuštanje strogih mera u Portugaliji

Oko pola miliona dece vratilo se u đačke klupe u Portugaliji, pošto su dodatno ublažene mere protiv korona virusa u toj zemlji.

Deca, starosti do 15 godina, vratila su se u učionice prvi put otkako su mere zaključavanja stupile na snagu u januaru, kada je Portugalija, po broju stanovnika, bila zemlja najteže pogođena pandemijom korona virusa na svetu.

Bašte kafića i restorana ponovo su otvorene, ali je dozvoljeno da najviše četiri osobe sede zajedno. Posetioci mogu da idu i u muzeje i obiđu nacionalne spomenike, a svoja vrata otvorile su male prodavnice na ulicama i teretane, mada, uz određena ograničenja koja se odnose na njihove kapacitete.

Stopa incidencije slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika, za period od 14 dana, u kopnenom delu Portugalije pala je na 63, dok je krajem januara iznosila 1.628.

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Vakcinisani štite i necepljene u svojoj okolini?

Novi podaci iz Izraela, u kojem je vakcinisano više od polovine stanovništva, pokazuju da cepljenje odraslih štiti i nevakcinisane osobe koje žive u njihovoj blizini, a posebno decu.

Oko trećine od 1,95 miliona korisnika sistema zdravstvene zaštite Maccabi Healthcare Services (MHS), svi stariji od 16 godina, primili su najmanje jednu dozu cepiva do 30. januara.

„Iako je uočena zaštita necepljenih osoba povezana s vakcinisanjem odraslih, ohrabrujuća, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo hoće li to i kako pomoći izgledima za kolektivni imunitet i iskorenjivanje bolesti“, navode istraživači, prenosi medRxiv.

Gibraltar se vraća normalnom životu

Kako prenosi El Pais, nakon vakcinacije velikog broja građana na Gibraltaru se život odvija skoro uobičajenim tokom.

Od 34.000 stanovnika samo je tri odsto odbilo vakcinaciju. Ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, barovi i restorani rade do dva sata ujutru, kao i pre pandemije.

  • Milovan94

    6.4.2021 #1 Author

    Nadam se da će planovi biti ispuniti. Što se pre vakcinišemo, brže ćemo se izboriti sa pandemijom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...