U SVETU AKTIVNO VIŠE OD 25 MILIONA SLUČAJEVA KORONE Nova ruska vakcina 100 odsto efikasna, pokazuju klinička istraživanja

SvetVesti

20.1.2021 12:16 Autor: Ljiljana Begović 0

U SVETU AKTIVNO VIŠE OD 25 MILIONA SLUČAJEVA KORONE Nova ruska vakcina 100 odsto efikasna, pokazuju klinička istraživanja U SVETU AKTIVNO VIŠE OD 25 MILIONA SLUČAJEVA KORONE Nova ruska vakcina 100 odsto efikasna, pokazuju klinička istraživanja
I pored početka vakcinacije u većini zemalja sveta i dalje raste broj novozaraženih korona virusom. Od početka pandemije zabeleženo je više od 96,7 miliona... U SVETU AKTIVNO VIŠE OD 25 MILIONA SLUČAJEVA KORONE Nova ruska vakcina 100 odsto efikasna, pokazuju klinička istraživanja

I pored početka vakcinacije u većini zemalja sveta i dalje raste broj novozaraženih korona virusom. Od početka pandemije zabeleženo je više od 96,7 miliona slučajeva zaraze Covid-19, a preminulo je više od dva miliona ljudi. Oporavilo se više od 69,4 miliona osoba. Najviše zaraženih i preminulih je u SAD, a veliki broj zaraženih svakodnevno se beleži i u Brazilu i Indiji.

Nemačka uvela restriktivne mere do 14. februara

Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 nemačkih pokrajina dogovorili su se da se u okviru novog paketa mera protiv širenja korona virusa produži trajanje „zaključavanja“ za većinu trgovinskih objekata i škola do 14. februara.

„Vreme je da se preduzmu preventivne mere protiv pretnje od ovog virusa“, izjavila je Merkelova na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerima nemačkih pokrajina, prenosi Reuters.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamene za maske u javnom prevozu.

Iako se poslednjih dana beleži manji broj novoinficiranih, taj pad broja novozaraženih u Nemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se sprečio rizik od širenja novog soja korona virusa.

Laboratorijsko ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

Indija počela da izvozi vakcine protiv Covid-19

Indija je počela sa izvozom vakcina protiv korona virusa prvom isporukom susednom Butanu, saopštilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Prva pošiljka odlazi za Butan. Indija počinje sa snabdevanjem susednih zemalja i ključnih partnera vakcinama protiv Covid-19“, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Indije Anurag Srivastava.

Očekuje se da indijsku vakcinu dobiju Maldivi, Bangladeš, Nepal, Mjanmar i Sejšeli.

Laborant drži epruvetu
Foto: Pexels.com

Nova ruska vakcina 100 odsto efikasna

Ruska Federalna služba za nadzor potrošačkih prava i zaštitu ljudskog blagostanja saopštila je da rezultati kliničkih studija pokazuju da je druga ruska vakcina protiv Covid-19 efikasna 100 odsto.

Rusija je u novembru otpočela masovna testiranja vakcine „Epivakkorona“ koju razvija Sibirski institut Vektor.

Prethodna ruska vakcina, i prva koja je odobrena u toj zemlji „Sputnjik v“ efikasna je 92 odsto, pokazali su rezultati.

Ruski fond za direktne investicije podneo je zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V protiv korona virusa u Evropskoj uniji i očekuje da će razmatranje zahteva početi u februaru.

Foto: Tanjug/AP

U Mađarskoj vakcinisano više od 130.000 ljudi

Od početka vakcinacije u Mađarskoj je vakcinu primilo 130.318 ljudi, uglavnom zdravstveni radnici i štićenici domova za starije, dok je 2.939 osoba primilo i drugu dozu cepiva.

Broj aktivnih slučajeva u Mađarskoj je 109.405, dok su se od korona virusa oporavile 233.232 osobe. Na bolničkom lečenju je 4.218 bolesnika, dok se 294 pacijenta nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...