Godinu dana od potpunog „zatvaranja“ Italije, Izrael do kraja aprila izlazi iz epidemije

U svetu se korona virusom zarazilo više od 117 miliona ljudi

SvetVesti

9.3.2021 11:49 Autor: Ljiljana Begović 0

U svetu se korona virusom zarazilo više od 117 miliona ljudi U svetu se korona virusom zarazilo više od 117 miliona ljudi
Korona virusom je u svetu od početka pandemije zaraženo više od 117,9 miliona ljudi. Covid-19 odneo je do sada više od 2.612.388 života, dok... U svetu se korona virusom zarazilo više od 117 miliona ljudi

Korona virusom je u svetu od početka pandemije zaraženo više od 117,9 miliona ljudi. Covid-19 odneo je do sada više od 2.612.388 života, dok se od posledica infekcije oporavilo više od 93,4 miliona osoba.

Po ukupnom broju vakcinisanih osoba Sjedinjene Američke Države su na prvom mestu sa 90,3 miliona cepljenih, na drugom mestu je Kina (52,5), slede EU (40,6), Velika Britanija (23,3), Indija (20,9), Brazil (10,8), Turska (9,9), Izrael (8,7).

Izvor:ourworldindata.org

Kako je u Izraelu vakcinisano više od 90 odsto stanovništva, premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će ta zemlja do kraja aprila izaći iz epidemije korona virusa.

„Preostalo nam je nešto više od milion građana starijih od 16 godina. Izlazimo iz epidemije Covid-19 i nema razloga za brigu“, rekao je izraelski premijer, prenose lokalni mediji.

Najavio je i da će u Izraelu biti izgrađene fabrike za proizvodnju vakcina.

Godinu dana od „zatvaranja“ Italije

Prošlo je tačno godinu dana od kada je Italija ušla u potpuni „lockdown“ kako bi se sprečilo širenje infekcije Covid-19, piše Guardian.

Italijanima je bilo zabranjeno izlaženje iz kuća, dok je ceo svet gledao slike pretrpanih odeljenja intenzivne nege. „Lockdown“ je u Italiji trajao od 09. marta do 18. maja, na ulicama nije bilo moguće videti nikoga sem policije i vojske.

Ukupan broj žrtava korona virusa u Italiji prešao je 100.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, dok se vlada bori za suzbijanje trećeg talasa infekcija.

Italija je sedma zemlja na svetu koja je dostigla taj crni bilans posle SAD, Brazila, Meksika, Indije, Rusije i Britanije.

Foto: Tanjug/AP

Holandija produžila policijski čas do kraja marta

Holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) izjavio je da noćni policijski čas mora da važi najmanje do 31. marta zbog kontinuiranog velikog broja novih slučajeva korona virusa.

Izuzeci će biti napravljeni kako bi se obezbedilo da se nacionalni izbori od 15. do 17. marta održe kako je planirano, prenosi NL Times.

Infekcije korona virusom u Holandiji stabilizovale su se u proteklih nedelju dana, nakon umerenog porasta u februaru koji su zdravstvene vlasti delom pripisale tome što su nove verzije virusa postale sve zastupljenije.

Australija vrši pritisak na EU oko isporuke vakcina

Australija ima nameru da se udruži sa ostalim zemljama kako bi se izvršio pritisak na EU da isporuči planirane doze cepiva protiv korona virusa, piše ABC.

Prošle nedelje EU je blokirala slanje 250.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca iz Italije u Australiju. Unija je tada prvi put upotrebila novu odredbu o zabrani izvoza cepiva.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da ta odluka predstavlja protekcionizam, i izrazio zabrinutost da bi EU i ubuduće mogla obustaviti isporuke. Najavio je saradnju s Kanadom, Japanom, Norveškom i Novim Zelandom kako bi primorali EU da se predomisli.

Portparol Evropske komisije Erik Mejmer rekao je da ta mera nije usmerena ka Australiji već ka kompaniji koja je tražila dozvolu za izvoz vakcina.

Australija je do sada zabeležila 29.0000 slučajeva zaraze i 900 smrtnih slučajeva. Osigurano je 53.8 miliona doza cepiva AstraZeneca, od čega će se 50 miliona proizvesti u zemlji.

Foto: Pixabay.com

Kina uvodi digitalne Covid pasoše

Kina već sprovodi odluku o uvođenju digitalnih pasoša za vakcinisane protiv Covid-19, za sve građane koji nameravaju da putuju preko granice, pridružujući se ostalim državama koje su izdale slične dokumente.

Kako se globalno sprovode programi imunizacije, nekoliko država, uključujući Bahrein, već je uvelo potvrde za vakcinisane ljude, dok se EU složila da će pripremiti potvrde za vakcinisane osobe pod pritiskom država koje zavise od turizma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...