Evropa još jedan Uskrs dočekuje "pod ključem“

U svetu više od pola miliona obolelih za 24 sata

SvetVesti

1.4.2021 10:49 Autor: Ljiljana Begović 0

U svetu više od pola miliona obolelih za 24 sata U svetu više od pola miliona obolelih za 24 sata
Od početka pandemije u svetu se korona virusom zarazilo više od 129,4 miliona ljudi. Svakodnevno prema podacima sajta worldometers.com oboli oko pola miliona osoba.... U svetu više od pola miliona obolelih za 24 sata

Od početka pandemije u svetu se korona virusom zarazilo više od 129,4 miliona ljudi. Svakodnevno prema podacima sajta worldometers.com oboli oko pola miliona osoba. Broj preminulih od  virusa Covid-19 u svetu je 2.828.643, dok se od posledica infekcije oporavilo više od 104,4 miliona pacijenata.

Za poslednja 24 sata broj obolelih se povećao za 640.165.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti korona virus bio je u prethodnoj godini treći najčešći uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je u izveštaju o mortalitetu naveo da je Covid-19  treći uzrok smrti, iza srčanih bolesti i kancera, dok je najveći broj umrlih među muškarcima starijim od 85 godina, prenosi CNBC.

Novi crni rekord u Ukrajini i Poljskoj

Za poslednja 24 sata u Ukrajini je registrovan najveći broj preminulih od posledica Covid-19 od početka pandemije (421). Ministar zdravlja Maksim Stepanov navodi da je oboren i rekord u broju hospitalizacija, jer je na bolničko lečenje primljeno 5.160 ljudi.

Treći talas korona virusa žestoko je pogodio i Poljsku, koja je zabeležila najveći broj preminulih u jednom danu ukupno 653 smrtna slučaja.

Otkriven još jedan novi, opasniji soj

Loše vesti stižu iz Brazila gde je prema pisanju medija otkriven novi soj korona virusa, koji je mnogo smrtonosniji. U Brazilu već kruži opasni soj virusa, P.1, koji, prema tvrdnjama naučnika može da izazove reinfekciju kod osoba koje su preležale koronu u procentu između 25 i 61 odsto.

Brazil je druga najpogođenija zemlja na svetu posledicama pandemije. Ukupno je registrovano više od 12,7 miliona zaraženih i 321.886 umrlih od posledica Covid-19.

Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj se zatvaraju škole, Švedska odložila ublažavanje mera

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nove pooštrene mere biti uvedene najmanje na mesec dana, da se ne bi izgubila kontrola nad pandemijom.

Makron je dodao da će Francuska zatvoriti škole i obdaništa na tri nedelje. Prethodno su škole bile zatvorene dva meseca tokom prvog talasa pandemije, ali ih je vlada otvorila tokom drugog talasa korona virusa od novembra i nije ih dosad zatvarala.

Švedska vlada odložiće planirano ublažavanje nekih ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja Covid-19 najmanje do 3. maja jer je zemlju pogodio jak treći talas korona virusa, izjavio je švedski premijer Stefan Lofven.

Švedska agencija za zdravlje zatražila je od vlade da odloži prethodno najavljeno ublažavanje restriktivnih mera, koje je podrazumevalo povećanje broja posetilaca u zabavnim parkovima, na koncertima i fudbalskim utakmicama.

Nema rizika od vakcine AstraZeneca?

Evropska agencija za lekove saopštila je da još nije utvrdila nijedan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna istorija pojave krvnih ugrušaka za slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka prijavljenih nakon imunizacije vakcinom koju proizvodi kompanija AstraZeneca protiv Covid-19.

Ipak EMA je izdala upozorenje da ljudi treba da budu svesni retke mogućnosti pojave krvnih ugrušaka i moraju odmah da potraže lekarsku pomoć u slučaju pojave simptoma, prenosi Guardian.

Vakcinacija
Foto: Tanjug/AP

Čitava serija vakcina kompanije Johnson and Johnson, neispravna

Kompanija Johnson and Johnson navela je da serija vakcina protiv korona virusa nije ispunila standarde kvaliteta i ne može se koristiti.

Prema saopštenju kompanije koje prenosi CNN, do problema je došlo, jer jedan od sastojaka vakcine nije ispunio standarde. Kako se navodi u saopštenju Johnson and Johnson se obavezala da isporuči do kraja juna 100 miliona doza cepiva.

Broj vakcinisanih u svetu

Prema podacima sajta ourworldindata.com, najviše vakcinisanih imaju SAD 147,6 miliona ljudi, za njima slede Kina (114,6 miliona), Indija (63 miliona), Velika Britanija (34,5 miliona), Brazil (18,2 miliona).

Izvor: ourworldindata.com

Grčka odlučila da ublaži mere

Uprkos i dalje velikom broju obolelih Vlada u Grčkoj je donela odluku da otvori većinu svojih trgovina i ublaži restrikcije aktivnosti na otvorenom.

Zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je da će se početkom sledeće nedelje otvoriti sve maloprodajne trgovine, osim trgovačkih centara, prenosi DW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...