Srbija investira milijarde evra u potpuno nove puteve i železnice

U Tirani potpisan dokument o ulaganju u putnu infrastrukturu Zapadnog Balkana

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

7.6.2022 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

U Tirani potpisan dokument o ulaganju u putnu infrastrukturu Zapadnog Balkana U Tirani potpisan dokument o ulaganju u putnu infrastrukturu Zapadnog Balkana
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas u Tirani sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana dokument pod nazivom „Posvećenost putevima budućnosti“,... U Tirani potpisan dokument o ulaganju u putnu infrastrukturu Zapadnog Balkana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas u Tirani sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana dokument pod nazivom „Posvećenost putevima budućnosti“, koji se odnosi na ulaganja u savremenu putnu infrastrukturu i promociju alternativnih goriva.

Momirović je, kako je navedeno na sajtu Vlade Srbije, nakon potpisivanja dokumenta naglasio da Srbija investira milijarde evra u potpuno novu putnu i železničku infrastrukturu, ali da to treba da prati uklanjanje graničnih barijera među državama regiona.

On je ocenio da, paralelno sa procesom izgradnje puteva, moraju da se „relaksiraju“ granične procedure „kako bi se  pomogla domaća ekonomija i omogućilo svim građanima na Zapadnom Balkanu da dožive ekonomski procvat“.

Dokument je potpisan tokom Samita o putevima Zapadnog Balkana, u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Posvećenost putevima budućnosti“ se odnosi na razvoj održivih puteva sa fokusom na klimatsku otpornost putne mreže i uvođenje goriva sa nultom emisijom ugljenika, uvođenja inteligentnog transportnog sistema, interoperabilnosti elektronske naplate putarine u celom regionu, izgradnje stanica za punjenje električnih automobila, promovisanje alternativnih goriva, povećanje bezbednosti na pružnim prelazima i bezbednosti osetljivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Na kraju samita, direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak će, zajedno sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, koje vode preduzeća nadležna za puteve, potpisati Memorandum o razumevanju.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa i treba ulagati u putnu infrastrukturu.

    Odgovori

  • SRDJAN

    7.6.2022 #3 Author

    Puteva nikad dosta.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #4 Author

    Samo nekase ulaze i gradi…

    Odgovori

  • kaćica

    7.6.2022 #5 Author

    Samo se u puteve ulaze.Kada ce malo u ove jadne prosecne plate?

    Odgovori

  • STRELAC

    7.6.2022 #6 Author

    E to je lepo!

    Odgovori

  • MARA

    7.6.2022 #7 Author

    Mogli bi za početak da poprave rampe na pružnim prelazima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...