NBS traži ocenu opravdanosti povećanja cena

Rast bankarskih naknada i provizija previsok za standard srpskih građana

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusu

7.6.2022 12:48 Autor: Ljiljana Begović 18

Rast bankarskih naknada i provizija previsok za standard srpskih građana Rast bankarskih naknada i provizija previsok za standard srpskih građana
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da od banaka u Srbiji očekuje da ocene opravdanost povećanja cena određenih naknada i usluga. Analizirajući rast profitabilnosti... Rast bankarskih naknada i provizija previsok za standard srpskih građana

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da od banaka u Srbiji očekuje da ocene opravdanost povećanja cena određenih naknada i usluga.

Analizirajući rast profitabilnosti bankarskog sektora Srbije u odnosu na isti period prethodne godine, NBS je utvrdila da je došlo do povećanja prihoda po osnovu naknada i provizija, pre svega u vezi sa pružanjem platnih usluga.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić u razgovoru za Biznis.rs kaže da, kada je reč o naknadama, jeste došlo do značajnog povećanja cena i da takav tempo rasta nije zabeležen već duže vreme.

Sa jedne strane, to je određena tendencija i u bankarskom sektoru drugih zemalja, a sa druge strane rekao bih da zaradu koju banke uobičajeno ostvaruju po osnovu plasmana na neki način kompenzuju povećavanjem prihoda po osnovu tih naknada koje zaista i jesu relativno visoke, naročito u odnosu na to kolike su bile i u odnosu na naš standard”, ocenjuje Hanić.

Na pitanje da li su ovakvi postupci banaka opravdani, naš sagovornik smatra da je teško dati tu procenu, pre svega jer treba izvršiti analizu sturkture troškova, kao i znati koliko su povećani sami troškovi poslovanja banaka.

Centralna banka podsetila je da je zakonom o platnim uslugama predviđeno da pružalac platnih usluga ima obavezu da na jasan, razumljiv i transparentan način informiše korisnike platnih usluga o naknadama koje im naplaćuje za pružene usluge.

Sastanak
Foto: Rawpixel.com

„Uprkos tome što je način privlačenja, odnosno zadržavanja klijenata u domenu poslovne politike banke, sa aspekta očuvanja finansijske stabilnosti ponekad naizgled kratkoročna dobit može da se odrazi negativno na poslovanje banke kroz dugoročno smanjenje baze klijenata banaka“, naglašeno je u saopštenju NBS.

Pad profita

Bankarski sektor Srbije poslovao je u 2021. godini sa profitom, ali zarada se još nije vratila na neke pređašnje iznose. Banke su prošle godine, posle oporezivanja, zaradile 49,3 milijarde dinara, što je oko 417,8 miliona evra.

Profit bankarskog sektora smanjen je u odnosu na 2019. godinu za oko 20 odsto.

Manji profit u masi znači po pravilu da su banke manje efikasno poslovale, što je i bilo prirodno da se očekuje s obzirom na nepovoljan uticaj pandemije kako na sektor privrede, tako i na stanovništvo. Ali ono što je važno jeste da je taj negativni odraz relativno slab i još važnije da su banke imale taj takozvani zaštitni sloj kapitala, pa su mogle da ispolje otpornost i da u značajnoj meri amortizuju određene uticaje eksternih šokova koji utiču na njihovo poslovanje”, objašnjava Hanić.

Broj banaka koje su poslovale u minusu smanjio se na tri u 2021. godini. Manjak su iskazale Mobi banka sa gubitkom od 412 miliona dinara, Api banka od 198 miliona dinara i Mira bank – 204 miliona dinara.

“Broj banaka koji je iskazao gubitak u poslednjem izveštajnom periodu je relativno mali. Ono što je važno za bankarski sektor i stabilnost je to da je udeo tih malih banaka u ukupnom kapitalu bankarskog sektora mali i ne može, što je ključno sa makroekonomskog stanovišta, da ugrozi stabilnost bankarskog sektora”, zaključuje predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Koliko su banke zaradile u 2021. godini

Banka Intesa je zadržala lidersku poziciju sa zaradom od 10,3 milijarde dinara, koja je nešto veća u odnosu na godinu ranije kada je profit bio 9,5 milijardi dinara. Na drugo mesto posle dužeg vremena izbila je Raiffeisen banka sa zaradom od 6,8 milijardi dinara. Od trećeg do petog mesta su AIK, Unicredit i OTP banka sa sličnim profitima u rasponu od 5,7 do 5,9 milijardi dinara.

Po visini zarade od 3,6 milijardi dinara Komercijalna banka zauzima šesto mesto, a ni sa profitom NLB koja je kupila ne bi se pomerila mnogo naviše, jer je ova slovenačka banka lane zaradila oko 500 miliona dinara. Sledeću grupu sa nižim profitom predvodi Erste banka sa zaradom od 2,4 milijarde dinara, sledi Banka Poštanska štedionica koja je lane zaradila 2,2 milijarde dinara i Crédit Agricole sa zarađenih 1,7 milijardi.

 • MARKO7

  7.6.2022 #1 Author

  Pa provizija je baš velika….

  Odgovori

 • N.N.

  7.6.2022 #2 Author

  Ne moze dan da prodje a da nesto ne poskupi

  Odgovori

 • JOVANA

  7.6.2022 #4 Author

  Velika provizija bas

  Odgovori

 • IVAN

  7.6.2022 #5 Author

  I provizije povecavaju

  Odgovori

 • Emilija

  7.6.2022 #6 Author

  Sve poskupljuje

  Odgovori

 • JANA

  7.6.2022 #7 Author

  Uvek ista prica ,provizja najveci problem ,stalno podizu …

  Odgovori

 • VILENJAK

  7.6.2022 #8 Author

  Koriste na sve moguće načine situaciju!

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.6.2022 #9 Author

  Banke ce oceniti opravdanost zasto su podigli cene usluga,i bice sve isto,cene povecane bez razloga…

  Odgovori

 • MARA

  7.6.2022 #10 Author

  Klasično zelenasenje…

  Odgovori

 • VERA

  7.6.2022 #11 Author

  Sto bi mi finansirali banke.

  Odgovori

 • NATI29

  7.6.2022 #12 Author

  I oni bi da iskoriste situaciju

  Odgovori

 • BRANA19

  8.6.2022 #13 Author

  Svaki dan nesto poskupljuje , sto nije ni cudno…

  Odgovori

 • GAGAb

  8.6.2022 #14 Author

  Kad se saberu sve njihove provizije na godisnjem nivou, ispadne ozbiljna cifra

  Odgovori

 • SNEZANA

  8.6.2022 #15 Author

  Banke se lepo bogate

  Odgovori

 • Jovana24

  8.6.2022 #16 Author

  Bas ih zalim, toliko manji profit u odnosu na 2021, strasno… One uvek profitiraju, kakva god da je situacija.. Legalni zelenasi.

  Odgovori

 • Nikola

  9.6.2022 #17 Author

  NLB banka koja je imala profit 500 miliona dinara je kupila Komercijalnu banku koja je ostvarila 3.6 milijardi dinara. Kako je to moguće?
  Opravdanost troškova provizije – online provizije u Intezi su bile 0 din. Onda su od prošle godine podignute na 20din. Kako?
  Voleo bih da neko napiše članak, kolike su provizije za priv. lica i privredu u EU, pa da uporedimo.

  Odgovori

 • Dzebac

  9.6.2022 #18 Author

  Provizija velika, nikakva pomoc za ljude, bice tesko i nerealno…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...