investicija vredna milijardu dolara

U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana u Evropi

Vesti

6.5.2023 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana u Evropi U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana u Evropi
Najveća solarna elektrana u Evropi, jedna od pet najvećih u svetu, otvorena je u Turskoj. Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konija, 200... U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana u Evropi

Najveća solarna elektrana u Evropi, jedna od pet najvećih u svetu, otvorena je u Turskoj. Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konija, 200 kilometara južno od Ankare.

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), istakao je da želi energetski nezavisnu Tursku, te da je prilikom izgradnje ove elektrane otkrivena i vrlo kvalitetna nafta u predelu Anadolije, piše Energetski portal, prenosi Mina.

Elektrana ima više od tri miliona solarnih panela koji bi, prema proceni, trebalo da proizvode tri miliona kilovat sati (kWH) električne energije godišnje i da time snabdeva dva miliona građana sa strujom, što je ujedno velika količina novca ušteđena na fosilnim gorivima, prenose Nezavisne novine.

Elektrana koju je razvio Kalyon energy vredna je oko milijardu dolara, a kako prenose svetski mediji, kapacitet joj je 1.350 megavata (MW).

Ukoliko bi Turska nastavila ovim tempom sa razvojem obnovljivih izvora energije (OIE), postala bi kandidat za jedno među deset najvećih tržišta u svetu, a samim tim jedno od najvećih tržišta OIE u Evropi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...