Cene u ugostiteljskom sektoru porasle najbržim tempom do sada

Inflacija u Turskoj ispod očekivanog nivoa

SvetVesti

3.4.2023 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Turskoj ispod očekivanog nivoa Inflacija u Turskoj ispod očekivanog nivoa
Inflacija u Turskoj je pala neznatno ispod očekivanih nivoa u martu, podstaknuta povećanim cenama za hranu i ugostiteljske usluge. Godišnja inflacija potrošačkih cena u... Inflacija u Turskoj ispod očekivanog nivoa

Inflacija u Turskoj je pala neznatno ispod očekivanih nivoa u martu, podstaknuta povećanim cenama za hranu i ugostiteljske usluge.

Godišnja inflacija potrošačkih cena u martu je iznosila 50,51 odsto, dok su ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali da će iznositi 51,33 odsto, prenosi Financial Times.

Cene u ugostiteljskom sektoru su rasle najbržim tempom do sada, pri čemu su hoteli, kafići i restorani zabeležili godišnju inflaciju od 70,73 odsto, pokazuju nedavno objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku. Inflacija u sektoru cena hrane i bezalkoholnih pića iznosila je 67,89 odsto.

Prošlog meseca, centralna banka turske zadržala je referentnu kamatnu stopu na istom nivou, nakon što je u februaru ona snižena za 8,5 odsto s ciljem da se podrži ekonomija nakon razornih zemljotresa.

  • MITAR

    8.4.2023 #1 Author

    Turska se svim silama bori sa inflacujom, i kako prolazi vreme sve vise verujem da ce se izboriti sa trenutnom svetskom krizom.

    Odgovori

  • Vale

    6.5.2023 #2 Author

    Za sada je dobro, valjda ce I dalje biti tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...