Pad prodaje 25 odsto na godišnjem nivou, uzrokovan nedostatkom čipova

U Velikoj Britaniji se kupuje najmanje novih automobila u poslednjih 30 godina

AutomobiliVesti

4.11.2021 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Velikoj Britaniji se kupuje najmanje novih automobila u poslednjih 30 godina U Velikoj Britaniji se kupuje najmanje novih automobila u poslednjih 30 godina
Broj registracija novih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu pao je na najniži oktobarski nivo od 1991. godine, i niži je čak 25 odsto na godišnjem... U Velikoj Britaniji se kupuje najmanje novih automobila u poslednjih 30 godina

Broj registracija novih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu pao je na najniži oktobarski nivo od 1991. godine, i niži je čak 25 odsto na godišnjem nivou, jer je nestašica poluprovodnika nastavila da pogađa ovaj sektor, pokazuju najnoviji podaci Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT).

Procenjuje se da će prodaja na nivou cele 2021. godine iznositi 1,66 miliona vozila, što za samo 1,9 odsto više nego 2020, godine, kada su na snazi bila zatvaranja ekonomije i mere ograničenja kretanja zbog pandemije virusa Covid-19, prenosi Reuters, pozivajući se na SMMT.

Prošlog meseca su Britanci registrovali ukupno 106.265 novih vozila.

Nestašica čipova širom sveta primorala je mnoge automobilske brendove da smanje proizvodnju i produžila vreme isporuke pojedinim kupcima.

„Aktuelni podaci odražavaju probleme s nabavkom proizvodnih komponenti, pri cemu industrija trpi nestašice poluprovodnika i rastuće ekonomske pritiske zbog povećanja inflacije i poreza i slabljenja poverenja potrošača“, izjavio je izvršni direktor SMMT Majk Hoz (Mike Haws).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...