povećanje cena električne energije najviše uticalo na poskupljenja

Ubrzan rast stope inflacije u evrozoni

BankeNovacSvetVesti

31.8.2021 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ubrzan rast stope inflacije u evrozoni Ubrzan rast stope inflacije u evrozoni
Stopa inflacije u evrozoni je u avgustu 2021. ubrzala rast na tri odsto na godišnjem nivou sa 2,2 procenta u julu, prema prvoj proceni... Ubrzan rast stope inflacije u evrozoni

Stopa inflacije u evrozoni je u avgustu 2021. ubrzala rast na tri odsto na godišnjem nivou sa 2,2 procenta u julu, prema prvoj proceni statističkog zavoda Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom u utorak na sajtu Eurostata, najveći uticaj na rast inflacije u zoni evra ima povećanje cena energije u avgustu od 15,4 odsto međugodišnje.

Procenjuje se da su neenergetska industrijska dobra u monetarnom bloku poskupela ovog meseca za 2,7 procenata u odnosu na isti lanjski mesec, hrana, alkoholna pića i duvan za dva odsto, a usluge za 1,1 procenat.

Prema podacima Eurostata, među zemljama evrozone najvišu godišnju inflaciju u avgustu imaju Estonija (pet odsto), Litvanija (4,9 odsto) i Belgija (4,7 procenata), a najnižu Malta (0,3 odsto) i Grčka (1,2 procenta).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...