Analiza časopisa MAT

Ubrzana inflacija i pad privredne aktivnosti u maju

SrbijaVesti

8.7.2021 08:16 Autor: Ljiljana Begović 0

Ubrzana inflacija i pad privredne aktivnosti u maju Ubrzana inflacija i pad privredne aktivnosti u maju
U najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), navodi se da je privredna aktivnost u Srbiji ubrzavala do maja, od kada je počela... Ubrzana inflacija i pad privredne aktivnosti u maju

U najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), navodi se da je privredna aktivnost u Srbiji ubrzavala do maja, od kada je počela da opada.

„Trend industrijske proizvodnje, ukupne industrije i prerađivačke industrije prešao je u maju u opadajući smer iako je međugodišnji porast i u tom mesecu bio visok, ali manje od toga što bi zahtevala niska baza iz prošlogodišnjeg maja“, navodi se u analizi.

U maju je međugodišnji pad proizvodnje zabeležen u šest oblasti: u prehrambenoj industriji (4 odsto), duvanskoj industriji (17 odsto), proizvodnji odevnih predmeta (16 procenata), farmaceutskoj industriji (16 odsto), proizvodnji računara (14 odsto), proizvodnji nameštaja (16 odsto).

Spoljnotrgovinska razmena je i u maju imala visok međugodišnji porast, ali je u tom mesecu stopa porasta uvoza nadmašila stopu porasta izvoza, koja je u celom petomesečnom periodu bila osetno veća od stope uvoza.

“Te promene nisu linearne, već su se negativni zaokreti dogodili u pojedinim oblastima ili granama unutar tih oblasti sa visokim učešćem, pa nastavljanje rastućih tendencija u drugim oblastima nije moglo u celini da poništi negatvne tendencije. Pokrivenost izvoza uvozom je u svih pet meseci ove godine iznosila 78,1 odsto, ali je u maju pala na 73,4 odsto”, navodi se u analizi časopisa MAT.

Šoping kolica
Foto: Pixabay.com

Poskupeli proizvodi potrošačke korpe

Ubrzana je i inflacija, u maju je međugodišnji rast potrošačkih cena bio najveći posle 2017. godine. U tom mesecu poskupeli su skoro svi proizvodi iz potrošačke korpe.

Prehrambeni proizvodi su poskupeli za jedan odsto, pre svega sveže voće za 5,2 odsto, pri čemu se istaklo poskupljenje jagoda od 72,4 odsto. Poskupeli su i neprehrambeni proizvodi, na prvom mestu lekovi, energija i usluge.

“Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od šest zemalja EU u aprilu, a od samo tri zemlje u maju 2021. godine”, navodi se u izveštaju MAT, prenosi N1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...