Rast cena uzrokovan višim troškovima uvoza

Ubrzana inflacija u Japanu u junu

BankeSvetVesti

19.7.2024 08:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ubrzana inflacija u Japanu u junu Ubrzana inflacija u Japanu u junu
Osnovna inflacija u Japanu ubrzana je drugi mesec zaredom u junu, pokazuju podaci objavljeni u petak, produžujući period duži od dve godine iznad ciljne... Ubrzana inflacija u Japanu u junu

Osnovna inflacija u Japanu ubrzana je drugi mesec zaredom u junu, pokazuju podaci objavljeni u petak, produžujući period duži od dve godine iznad ciljne stope centralne banke od dva odsto i održavajući očekivanja na tržištu o skorom povećanju kamatnih stopa.

Međutim, više od tri četvrtine ekonomista koje je anketirao Reuters očekuju da Banka Japana (BOJ) neće podići kamatne stope ovog meseca, jer slaba potrošnja opterećuje krhku ekonomiju.

Analitičari navode da je inflatorni pritisak izazvan potražnjom ostao slab, a da rast cena uzrokovan višim troškovima uvoza smanjuje realne plate i prigušuje potrošnju. Prema oceni stručnjaka ne treba očekivati promenu stava centralne banke pre oktobra, kada bi najranije moglo da dođe do povećanja kamatnih stopa.

Osnovni indeks potrošačkih cena (CPI), koji isključuje uticaj nestabilnih cena svežih namirnica, porastao je za 2,6 procenata u junu u odnosu na prethodnu godinu, što je malo ispod tržišnih prognoza od 2,7 odsto. To je usledilo nakon rasta od 2,5 odsto u maju i premašilo cilj centralne banke 27. mesec zaredom, delimično zbog rasta troškova energije od 7,7 odsto usled smanjenja subvencija za komunalne usluge.

Odvojeni indeks koji isključuje uticaje svežih namirnica i troškova goriva, koji BOJ pažljivo prati kao širi pokazatelj cenovnih trendova, porastao je za 2,2 procenata u junu nakon čitanja od 2,1 procenata u maju.

Podaci će biti među faktorima koje će BOJ pažljivo proučavati na svojoj političkoj sednici 30. i 31. jula, kada će odbor objaviti nove kvartalne prognoze i raspravljati o tome da li da podigne kamatne stope sa trenutnih skoro nultih nivoa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.