osnovne potrošačke cene više za 2,9 odsto

Inflacija u Japanu raste sporijim tempom od očekivanog

SvetVesti

24.11.2023 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Japanu raste sporijim tempom od očekivanog Inflacija u Japanu raste sporijim tempom od očekivanog
Osnovna potrošačka inflacija u Japanu rasla je sporijim tempom nego što se očekivalo u oktobru, prema vladinim podacima objavljenim u petak. Isključujući svežu hranu,... Inflacija u Japanu raste sporijim tempom od očekivanog

Osnovna potrošačka inflacija u Japanu rasla je sporijim tempom nego što se očekivalo u oktobru, prema vladinim podacima objavljenim u petak.

Isključujući svežu hranu, osnovne potrošačke cene su porasle za 2,9 odsto na godišnjem nivou u oktobru sa 13-mesečnog minimuma od 2,8 procenata u septembru, prenosi Anadolu Agency.

Tržište je očekivalo da će osnovna potrošačka inflacija biti tri odsto u mesecu. Brojka za oktobar je ostala iznad cilja Banke Japana od dva odsto za 12. mesec.

Treća po veličini svetska ekonomija zabeležila je rast ukupne inflacije na tromesečni maksimum od 3,3 odsto u oktobru sa tri procenta u septembru.

Potrošačke cene, isključujući svežu hranu i energiju, porasle su za četiri u odnosu na prethodnu godinu, oko najvećeg tempa od 1981.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...