Sredstva su namenjena za redovan rad, programe razvoja i delovanja saveta

Ugovori vredni 2,5 miliona dinara za devet lokalnih samouprava

BiznisSrbijaVesti

17.11.2021 15:58 Autor: Miljan Paunović 0

Ugovori vredni 2,5 miliona dinara za devet lokalnih samouprava Ugovori vredni 2,5 miliona dinara za devet lokalnih samouprava
Ugovori u ukupnoj vrednosti od 2,5 miliona dinara uručeni su u sredu predstavnicima devet lokalnih samouprava koje će ih usmeriti lokalnim socijalno – ekonomskim... Ugovori vredni 2,5 miliona dinara za devet lokalnih samouprava

Ugovori u ukupnoj vrednosti od 2,5 miliona dinara uručeni su u sredu predstavnicima devet lokalnih samouprava koje će ih usmeriti lokalnim socijalno – ekonomskim savetima.

Ugovore je uručio pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i to po javnom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa razvoja i delovanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta na teritoriji AP Vojvodine.

Ivanišević je potpisao ugovore sa predstavnicima Stare Pazove, Pančeva, Zrenjanina, Subotice, Rume, Bačke Palanke, Inđije, Vrbasa i Kikinde, saopšteno je iz Pokrajinske vlade, prenosi Tanjug.

Sredstva su namenjena za redovan rad, programe razvoja i delovanja saveta i to za tekuće poslovanje, kapitalne troškove i podršku u radnom angažovanju koordinatora, odnosno sekretara saveta.

Ivanišević je rekao da Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, podržavaju ukupan rad Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i saveta u lokalnim samoupravama sa oko 12 miliona dinara godišnje, sa ciljem efikasnijeg socijalnog dijaloga koji, prema njegovim rečima, nema alternativu.

„Važno je pozvati predstavnike lokalnih samouprava koje nisu osnovale socijalno-ekonomske savete na teritoriji AP Vojvodine da ih osnuju. Spremni smo da im pomognemo i finansijski i iskustvom, te da ih uputimo i na one jedinice lokalne samouprave gde saveti dobro posluju, jer smatramo da je to radno telo mesto na kom zajednički mogu delovati poslodavci, sindikati i svi zainteresovani učesnici u privrednom životu“, kazao je Ivanišević.

Dodao je da dijalog nema alternativu, a da su sami socijalno-ekonomski saveti institucionalni način rešavanja problema zaposlenih, poslodavaca i sindikata.

Ivanišević je kazao i da danas jedna četvrtina jedinica lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine ima socijalno-ekonomske savete te da Sekretarijat razgovara sa svim socijalnim partnerima, prevashodno sa Udruženjem poslodavaca Vojvodine, kako bi se aktivnije uključili u formiranje saveta gde postoje uslovi za to.

„Rezultat svih inicijativa jeste poboljšanje položaja radnika i to je politika i Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu. Socijalno-ekonomski saveti imaju cilj da se prava radnika bolje poštuju i da zajedno na jednom mestu mogu da razgovaraju predstavnici lokalnih samouprava, sindikata i poslodavaca. Nastavićemo razgovore o osnivanju novih saveta jer je to način da se poboljša celokupna privredna klima na teritoriji Vojvodine“, dodao je pokrajinski sekretar.

Ovom podrškom jedinicama lokalne samouprave, a kroz rad socijalno-ekonomskih saveta, ostvaruje se delotvoran i kontinuiran socijalni dijalog o pitanjima iz nadležnosti lokalne samouprave, u interesu kako zaposlenih, tako i poslodavaca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...