Američka poreska služba posle višegodišnjeg traganja otkrila velikog perača digitalnih valuta

Uhvaćen prevarant koji je oprao trag prometa 1,2 miliona bitkoina

InvesticijeNovacSvetVesti

1.5.2021 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uhvaćen prevarant koji je oprao trag prometa 1,2 miliona bitkoina Uhvaćen prevarant koji je oprao trag prometa 1,2 miliona bitkoina
Američka poreska služba (IRS) objavila je kako je napokon identifikovala rusko-švedskog administratora, koji je celu jednu deceniju korisnicima kriptovaluta nudio prikrivanje izvora i optužila... Uhvaćen prevarant koji je oprao trag prometa 1,2 miliona bitkoina

Američka poreska služba (IRS) objavila je kako je napokon identifikovala rusko-švedskog administratora, koji je celu jednu deceniju korisnicima kriptovaluta nudio prikrivanje izvora i optužila ga za pranje stotina miliona dolara u bitkoinima, od čega je veći deo završio na tržištu droga na dark vebu, piše američki sajt Wired.

Američke vlasti su sredinom nedelje, u Los Anđelesu, uhapsile Romana Sterlingova i optužile ga za pranje više od 1,2 miliona bitkoina, vrednih 336 miliona dolara u vreme transakcija, tokom poslednjih deset godina, koliko je navodno vodio Bitkoin Fog. Prema izveštaju IRS-ovog odeljenja za kriminalističke istrage, Sterlingov, inače državljanin Rusije i Švedske, omogućio je korisnicima da svoje transakcije spoje s transakcijama drugih kako bi se sprečilo praćenje plaćanja bilo koje osobe.

Za te transakcije uzimao je provizije od dva do 2, 5 posto. Ukupno je Sterlingov, računa IRS, zaradio bitkoine vredne oko osam miliona dolara, na osnovu kursa u vreme svake transakcije.

Sterling je kompaniju osnovao 2011. godine, a promovisao je pod pseudonimom Akemashite Omedotou, što na japanskom znači „srećna nova godina“. Reklamirao je Bitkoin Fog, kao opciju preko koje uplate ne mogu da budu pronađene. Od 336 miliona dolara, koje je prema tužbi Bitkoin Fog oprao, najmanje 78 miliona dolara dospelo je kroz godine na razne stranice dark veba koje prodaju narkotike, poput Silk Roada, Agore i AlphaBaya.

Čini se da je IRS 2019. godine koristio tajne agente za transakcije s Bitkoin Fogom. U jednom slučaju je slao poruke administratoru Bitkoin Foga, u kojima je izričito tvrdio kako se nada da će oprati prihod od prodaje ekstazija. Bitkoin Fog je transakcije tog korisnika obavio bez reakcije.

Međutim, najzanimljiviji je IRS-ov izveštaj o tome kako je Sterlingov pronađen, korišćenjem iste one vrste blokčejn analize, koju je samo promovisao kao uslugu koja ne može da se otkrije. 

Sterlingov je navodno u jednom trenutku 2011. godine platio hosting  Bitkoin Foga, koristeći sada već ugašenu digitalnu valutu Liberty Reserve. Blokčejn dokazi identifikuju Sterlingovovu kupovinu Liberty Reservea s bitkoinima. Prvo je zamenio evre za bitkoine na nekadašnjoj berzi kriptovaluta Mt. Gox, potom te bitkoine premestio na nekoliko sledećih adresa i na kraju ih prodao na drugoj menjačnici za Liberty Reserve, koji će koristiti za postavljanje domene Bitkoin Fog.

Ovaj slučaj je još jedan primer kako je bitkoin, za koji se nekad smatralo da je moćan alat za obavljanje anonimnih transakcija koje se ne mogu pratiti, često upravo suprotno. Blokčejn zapis svih bitkoin transakcija od stvaranja kriptovalute je policijskim službama poslužio kako bi se ušlo trag i godinama starim transakcijama.

Tagovi
BITCOIN

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...