UJEDINJENO KRALJEVSTVO NA RUBU DUŽNIČKE KRIZE Povećani dugovi britanskih domaćinstava sa manjim prihodima za vreme pandemije

SvetVesti

12.11.2020 09:47 Autor: Marko Miladinović 0

UJEDINJENO KRALJEVSTVO NA RUBU DUŽNIČKE KRIZE Povećani dugovi britanskih domaćinstava sa manjim prihodima za vreme pandemije UJEDINJENO KRALJEVSTVO NA RUBU DUŽNIČKE KRIZE Povećani dugovi britanskih domaćinstava sa manjim prihodima za vreme pandemije
Uprkos pozitivnim pokazateljima celokupne britanske ekonomije u trećem ovogodišnjem kvartalu, najnovija statistika pokazuje takođe i jedan zabrinjavajući trend koji se razvio u Ujedinjenom Kraljevstvu... UJEDINJENO KRALJEVSTVO NA RUBU DUŽNIČKE KRIZE Povećani dugovi britanskih domaćinstava sa manjim prihodima za vreme pandemije

Uprkos pozitivnim pokazateljima celokupne britanske ekonomije u trećem ovogodišnjem kvartalu, najnovija statistika pokazuje takođe i jedan zabrinjavajući trend koji se razvio u Ujedinjenom Kraljevstvu za vreme pandemije.

Prema podacima engleske humanitarne organizacije Stepchange koja pomaže ljudima pogođenim kreditnim dugovanjima, britanska domaćinstva sa malim i srednjim primanjima ubrzano se zadužuju.

Neke prikazane statistike su, zapravo, alarmantne: uzimanje bankarskih zajmova povezanih sa posledicama krize izazvane pandemijom korona virusa poraslo je za 66 odsto od maja, dostigavši iznos od 10,3 milijardi funti. Najčešće su u pitanju kratkoročni keš krediti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno ima 1,2 miliona prezaduženih korisnika kredita, ali njihov broj će već početkom sledeće godine porasti za dodatnih tri miliona nenaplativih dužnika, koji će u nekom trenutku potpasti pod sistem prinudne naplate.

Stepchange ukazuje da je još u martu 14,9 miliona britanskih građana, odnosno 29 odsto punoletne populacije, na neki način doživelo finansijski udar uvođenjem državnog zatvaranja usled pandemije.

Neki od njih proglašeni su tehnološkim viškom, a drugima su smanjene plate. Statistiku o nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu možete da pročitate OVDE.

U ovoj grupi stanovništva, prosečna docnja na račun komunalnih i poreskih dugovanja naglo je porasla u poslednjih šest meseci i sada iznosi 1.365 funti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...