postignut kompromis između Amerike i pet evropskih zemalja

Ukidaju porez na digitalne usluge tehnološkim gigantima od 2023. godine

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

22.10.2021 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukidaju porez na digitalne usluge tehnološkim gigantima od 2023. godine Ukidaju porez na digitalne usluge tehnološkim gigantima od 2023. godine
Francuska, Austrija, Italija, Španija i Velika Britanija složile su se da ukinu porez na digitalne usluge američkim tehnološkim gigantima od 2023. godine, dok će... Ukidaju porez na digitalne usluge tehnološkim gigantima od 2023. godine

Francuska, Austrija, Italija, Španija i Velika Britanija složile su se da ukinu porez na digitalne usluge američkim tehnološkim gigantima od 2023. godine, dok će Sjedinjene Američke Države ukinuti tarife koje je uvela kao odgovor na poreznu politiku pojedinih evropskih zemalja.

Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je da su postigli kompromis sa pet evropskih zemalja nakon spora oko poreza na američke tehnološke gigante, prenosi Bloomberg.

Porezi na digitalne usluge prvenstveno su uticali na velike američke korporacije, kao što su Google i Facebook.

Vašington je pozvao na ukidanje tih poreza, rekavši da oni nepravedno ciljaju američke tehnološke gigante zbog poreskih praksi koje koriste i evropske kompanije.

Tehnološke kompanije podržale su stav Vašingtona. Oni bi radije da evropske zemlje povuku poreze na digitalne usluge u zamenu za pravo da oporezuju deo njihove zarade u skladu sa novom globalnom šemom poreza na dobit.

SAD su zapretile Francuskoj, Austriji, Italiji, Španiji i Britaniji tarifama koje treba da služe kao mera odštete nakon što su te zemlje uvele porez na digitalne usluge.

Oduka o merama nikad nije stupila na snagu jer su zemlje nastojale prvo postići dogovor. Kao deo sporazuma objavljenog u četvrtak, SAD su rekle da neće nametnuti svoje odštetne mere.

Takođe, prema zajedničkom sporazumu, pet zemalja će ukinuti poreze velikim tehnološkim kompanijama kada globalni sporazum o minimalnom porezu na dobit stupi na snagu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...