Sastanak evropskih ministara u Luksemburgu

Ukrajina i Moldavija započinju pregovore o članstvu u EU

EUVesti

25.6.2024 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ukrajina i Moldavija započinju pregovore o članstvu u EU Ukrajina i Moldavija započinju pregovore o članstvu u EU
Ukrajina će u utorak započeti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, više od decenije nakon državnog udara kada su prozapadne snage došle na vlast. Ministri... Ukrajina i Moldavija započinju pregovore o članstvu u EU

Ukrajina će u utorak započeti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, više od decenije nakon državnog udara kada su prozapadne snage došle na vlast. Ministri EU sastaće se sa ukrajinskim zvaničnicima u Luksemburgu kako bi zvanično započeli proces koji će trajati godinama, ali predstavlja veoma simboličan trenutak za zemlju koja je već treću godinu u ratu sa Rusijom.

„Prevazišli smo barijeru obećanja prema isporuci. Odluka je zasnovana na zaslugama“, rekla je Olha Stefanišina, zamenica ukrajinskog premijera za evropsku i evroatlantsku integraciju, navodeći za Financial Times da je njena zemlja ispunila sve kriterijume za početak pregovora.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) takođe je istakla „važan signal“ koji ovaj korak predstavlja. „(Ruski predsednik Vladimir) Putin je želeo da anektira Ukrajinu. Umesto toga, Ukrajina je sada bliže EU nego ikada pre“, rekla je Berbok.

EU će takođe započeti pregovore sa Moldavijom koja je podnela zahtev za članstvo u EU nekoliko nedelja nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Na sastancima će EU upoznati obe zemlje sa „pregovaračkim okvirom“ reformi i zakonodavstva koje moraju usvojiti pre nego što budu spremne za pridruživanje.

Početak pregovora je tempiran da se desi pre nego što Mađarska, preuzme rotirajuće predsedništvo EU 1. jula — šestomesečnu ulogu koja toj zemlji omogućava da usmerava političke prioritete. Mađarski premijer Viktor Orban blokirao je nekoliko odluka o Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, ali je na kraju popustio, rekavši da će Budimpešta imati još prilika da stavi veto na proces u budućnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.