Investicije vredne više od milijardu evra

Ulaganja u Rijeku doneće lidersku poziciju među jadranskim lukama

BiznisInfrastrukturaRegionTurizamVesti

21.12.2021 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ulaganja u Rijeku doneće lidersku poziciju među jadranskim lukama Ulaganja u Rijeku doneće lidersku poziciju među jadranskim lukama
Kapitalni projekti koji bi trebalo da znatno ojačaju privredu Rijeke, vrede više od milijardu evra. Veliki deo ulaganja odnosi se na riječku luku. Istovremeno,... Ulaganja u Rijeku doneće lidersku poziciju među jadranskim lukama

Kapitalni projekti koji bi trebalo da znatno ojačaju privredu Rijeke, vrede više od milijardu evra. Veliki deo ulaganja odnosi se na riječku luku.

Istovremeno, izgradnjom nove marine Rijeka bi trebalo da postane i jedna od vodećih nautičkih luka na Jadranu za velika luksuzna plovila. Novi riječki kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i koncesijski ugovor sa kompanijom „ APM Terminals“, jednim od vodećih svetskih kontejnerskih operatora, otvoriće u Rijeci nekoliko stotina novih radnih mesta, a luci omogućiti da ponovo zauzme čelnu poziciju među severnojadranskim lukama i prestigne Kopar i Trst, piše HRT.

„To je, uz Pelješki most, sigurno jedan od najvećih događaja ne samo u pomorskoj infrastrukturi, nego i u celoj godini što se tiče privrednih aktivnosti“, ističe ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Foto: Printscreen/Youtube

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naglašava da je Rijeka definitivno danas najveće gradilište u Republici Hrvatskoj i realizacijom ovih projekata u narednih nekoliko godina definitivno će promeniti lice grada.

A posebno izgradnjom nove nautičke luke, ACI marine u Porto Barošu, s 260 vezova za plovila prosečno dugih 19 metara. Reč je o investiciji vrednijoj od 360 miliona kuna (oko 48 miliona evra), što je najveće ulaganje u nautički turizam za poslednjih deset godina.

 „Zadovoljstvo je što ćemo u partnerstvu s Lursenom biti deo cele te priče. Želimo da od Rijeke napravimo destinaciju u koju će nautičari rado dolaziti sa svim tehnologijama budućnosti. Samim tim i druga vrsta klijenata, druga vrsta plovila koja će dati dodanu vrednost“, naglašava predsednik Uprave ACI marina Kristijan Pavić.

Direktor Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa rekao je kako će po završetku projekta, gledano s morske strane u sredini biti prelepa marina, a s leve i desne strane dva velika kontejnerska terminala i drumska  infrastruktura, pa će ta povezanost biti najbolja ne samo na sjevernom Jadranu nego i šire.

„Time se, uz potporu hrvatske Vlade i korišćenja kapitalnih ulaganja i evropskih fondova, Rijeka vraća na kartu najvećih i najvažnijih luka na Mediteranu“, ocenjuje Vukorepa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...