ULAGANJE U INVESTICIONE FONDOVE DONOSI SIGURNOST I VEĆI PRINOS Investitor na dnevnom nivou može da prati svoja ulaganja

IntervjuInvesticijeNovacU fokusuVesti

17.12.2020 10:19 Autor: Marija Jovanović 6

ULAGANJE U INVESTICIONE FONDOVE DONOSI SIGURNOST I VEĆI PRINOS Investitor na dnevnom nivou može da prati svoja ulaganja ULAGANJE U INVESTICIONE FONDOVE DONOSI SIGURNOST I VEĆI PRINOS Investitor na dnevnom nivou može da prati svoja ulaganja
Finasijsko tržište otvorenih investicionih fondova u Srbiji dosta je nerazvijeno u odnosu na regionalna tržišta. Samim tim, svest i finansijska pismenost naših građana je... ULAGANJE U INVESTICIONE FONDOVE DONOSI SIGURNOST I VEĆI PRINOS Investitor na dnevnom nivou može da prati svoja ulaganja

Finasijsko tržište otvorenih investicionih fondova u Srbiji dosta je nerazvijeno u odnosu na regionalna tržišta. Samim tim, svest i finansijska pismenost naših građana je na veoma niskom nivou, što prouzrokuje i nizak nivo interesovanja za ovakvu vrstu ulaganja, kaže za Biznis.rs Đorđe Vujović, generalni direktor Društva za upravljanje investicionim Fondovima Ilirika.

„Uprkos velikim problemima koje je donela pandemija, možemo da kažemo da je Ilirika zadržala dobre prinose na ulaganja u balansirane i akcijske fondove kojima upravlja“, navodi Vujović.

Foto: Ilirika DZU

Prema njegovim rečima, Ilirika DZU Srbija veoma vodi računa o ulaganju novca investitora, a portfolio menadžeri u Srbiji i ostalim tržištima, na kojima posluje Ilirika, na dnevnom nivou rade analize i analitiku svetskih tržišta.

„Struktura ulaganja zavisi od vrste investicionog fonda u koji investitor želi da uloži novac, ali se uglavnom ulaže u državne obveznice (domaće i strane), akcije na američkoj, nemačkoj ili švajcarskoj berzi“, objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o prednostima investicionih fondova u odnosu na druge vrste ulaganja – banke i osiguranja, Vujović navodi da su za investitora najbitniji veći prinosi koje donosi ovakva vrsta ulaganja, ali i dnevna likvidnost.

„To znači da investicioni fond Ilirika DZU u svakom momentu može da isplati uloženi novac u vrednosti investicione jedinice na dan ponude. Takođe, pored sigurnosti važan je i monitoring, što znači da investitor na dnevnom nivou može da prati stanje svoje investicije“, naglašava naš sagovornik.

  • Miodrag

    4.2.2021 #1 Author

    Mogu da kazem da je g-din Vujović 100% u pravu fizicka lica i pravna lica nemaju svest o investicionim fondovima a za to je kriva drzava.
    Cela planeta drzi novac u investicionim fondovima samo je nasa Srbija izuzetak.
    Vujovicu samo napred dajem Vam veliku podrsku u ovom teskom vremenu.

    Odgovori

  • Dr Marko

    4.2.2021 #2 Author

    Pa u Srbiji nema vise od cetri investiciona fonda , Raiffzen banka, Ilirika DZU, skoro je i Banka Intesa otvorila svoj fond i investicioni fond Komercijane banke.
    Ozbiljne zemlje imaju vise stotina fondova u kojima se drze milioni , pa naravno da je bolje drzati pare u investicionom fondu nego u banci ali je g-din Djordje u pravu mi smo finasijski zaostao narod.
    Investicioni fondovi su najbolji za stednju i zaradu

    Odgovori

  • Miša

    4.2.2021 #3 Author

    Sve ste upravu g-dine Vujoviću , nas narod nema svest za ulaganje i štednju preko investicioinih fondova , sve ste lepo rekli , ali tu je država kriva.

    Odgovori

  • Igor

    4.2.2021 #4 Author

    Investicioni fondovi su najbolji za stednju i zaradu ,banke nemaju takvu kamatu kao investicioni fondovi ,ljudu ne znaju morate ih informisati , morate imati marketing da bi ljudi saznali da mogu da investiraju i stede preko investicionih fondova
    Bravo za tekst ja sam Vaš klijent i prezadovoljan sam sa Vama ,
    Cestitke Djordje

    Odgovori

  • Pofesor

    4.2.2021 #5 Author

    Gospodo lako je reci ali narod u Srbiji je navikao na prevare , jesu investicioni fondovi najbolji za stednju i zaradu ali narod nikad nije cuo da moze da stedi preko investicionih fondova .
    Upravu se morate uraditi marketig i obavesti kako funkcionisu investicioni fondovi , samo reklama

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    10.2.2022 #6 Author

    Investicione fondovi sigurno trenutno daju veći prinos jer su bankarske kamate mizerne a u nekim zemljama i negativne. Ne bih se bas složila sa drugom rvrdnjom da je to sigurnije jer je bilo slučajeva propadanja investicionuh fondova

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...