Vorwerk podiže investiciju u Srbiji na viši nivo

Umesto sklapanja u Preljini će se proizvoditi auto-delovi za poznate svetske brendove

AutomobiliBiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaVesti

11.10.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Umesto sklapanja u Preljini će se proizvoditi auto-delovi za poznate svetske brendove Umesto sklapanja u Preljini će se proizvoditi auto-delovi za poznate svetske brendove
Nemačka kompanija Vorwerk, koja je pre dve godine kod Čačka otvorila fabriku za proizvodnju auto-delova, namerava da proširi tehnološki proces. Umesto dosadašnjeg sklapanja prelazi... Umesto sklapanja u Preljini će se proizvoditi auto-delovi za poznate svetske brendove

Nemačka kompanija Vorwerk, koja je pre dve godine kod Čačka otvorila fabriku za proizvodnju auto-delova, namerava da proširi tehnološki proces. Umesto dosadašnjeg sklapanja prelazi na proizvodnju u svom kompleksu u Preljini, u okviru kojeg posluju kompanije Vorwerk Autotec Srbija, Vorwerk Drivetec Srbija i Eldisy Srbija.

Ministarstvu zaštite životne sredine je, s tim u vezi, podnet zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije i dopune tehnološkog procesa u fabričkom kompleksu.

Kako je navedeno u projektu koji su izradile firme Bates i Green and naturale environment, Vorwerk i Eldisy, proizvođači zaptivki i delova za karoserije za automobile poznatih svetskih kompanija, trenutno u Preljini sklapaju pomenute delove od već gotovih i obrađenih komponenti.

„S obzirom na to da investitor želi da proširi tehnološki proces i pređe na proizvodnju delova, koja podrazumeva i određene postupke obrade dostavljenih sirovina i poluproizvoda, potrebno je određenim delovima objekta, odnosno prostorijama, promeniti namenu uz eventualno vršenje intervencija i
rekonstrukcijom unutrašnjih, mašinskih, elektroenergetskih i signalnih instalacija“, navodi se u projektu.

Dodaje se da reč o transferu tehnologije u Srbiju i ističe da će se kapacitet proizvodnje povećavati fazno. U prvoj fazi planirana je nabavka osnovne opreme, i proizvodnja relativno malog kapaciteta, koji bi se u narednim godinama povećavao do predviđenog maksimuma.

U planu je da Vorwerk proizvodi 1,5 miliona komada nedeljno ležajeva od metala i gume, 10 miliona svih tipova sklopova godišnje, i 1,2 miliona komada komponenti izgrađenih brizganjem plastike na mesečnom nivou.

Sa druge strane, najavljeno je da će Eldisy proizvoditi 970.000 komponenti za odvod vode godišnje i 5,9 miliona komada zaptivnih sistema za prozore na godišnjem nivou.

VORWERK AUTOTEC SERBIA D.O.O.

PETER COELLEN 2, 32212 Preljina, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
37.045.341,08 (2021)
Broj zaposlenih:
394 (2021)
  • VERA

    11.10.2022 #1 Author

    Samo da radnici imaju korektne i humane uslove za rad.

    Odgovori

  • TATJANA

    12.10.2022 #2 Author

    Samo nek ulazu

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #3 Author

    Odlicno,visi nivo znace verujem i vise plate i odlicne uslove za rad…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...