Zastoj ukrajinsko-ruskih pregovora

UN traže nezavisnu istragu zločina u Buči

SvetVesti

6.4.2022 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 3

UN traže nezavisnu istragu zločina u Buči UN traže nezavisnu istragu zločina u Buči
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres) pozvao je na sprovođenje nezavisne istrage pogibije civila u mestu Buča, nedaleko od Kijeva. „Duboko sam... UN traže nezavisnu istragu zločina u Buči

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres) pozvao je na sprovođenje nezavisne istrage pogibije civila u mestu Buča, nedaleko od Kijeva. „Duboko sam šokiran slikama civila ubijenih u Ukrajini. Od suštinskog je značaja da nezavisna istraga dovede do efektivne odgovornosti“, rekao je Gutereš.

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašle (Michelle Bachelet) rekla je da je užasnuta slikama zločina u Buči. Ona je navela da ovaj i drugi izveštaji iz Ukrajine „pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, kao i o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ozbiljnim kršenjima međunarodnih ljudskih prava“, saopšteno je na zvaničnoj veb stranici UN.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se obratio sednici Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija putem video veze, rekao je da su počinjeni „najstrašniji ratni zločini na svetu“ od Drugog svetskog rata, prenosi France24. On je ocenio da odgovornost Rusije za ratne zločine mora biti „neizbežna“ i pozvao UN da hitno reaguju i isključe Rusiju iz SB UN. Ukrajinski predsednik navodi da je Buča samo primer i da će isplivati još ruskih zločina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odobrio je Guterešov predlog za pokretanje nezavisne istrage, dodajući da „monstruozna režija u Buči mora i treba da bude istražena“, prenosi Russia Today. Prema njegovim rečima, potrebno je odlučiti šta će biti „zaista nepristrasna i nezavisna istraga“.

Foto: Beta/AP

„Zapadne zemlje nisu reagovale na ruske dokaze da je situacija u ukrajinskoj Buči izmišljena“, rekao je ranije stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je 3. aprila optužbe kijevskog rukovodstva da je ruska vojska ubijala civile u Buči. Moskva takođe ukazuje na medijske izveštaje u kojima je citirana izjava gradonačelnika Buče Anatolija Fedoruka od 31. marta, u kojoj je pozdravio oslobođenje grada i proterivanje ruskih snaga, ali nije pominjao stradanje civila.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je „svrha provokacije u Buči“ prekid rusko-ukrajinskih pregovora. Peskov je, međutim, rekao da se pregovori nastavljaju, ali da su otežani, kao i da bi Moskva želela da vidi više inicijative sa ukrajinske strane, prenosi TASS.


Ambasador Kine u UN Žang Jun naveo je da su slike koje prikazuju mrtve civile „veoma uznemirujuće“, ali da okolnosti njihove smrti moraju da budu proverene i da se sve optužbe moraju zasnivati na činjenicama. Žang je ponovio stav Pekinga da sankcije nisu efikasne u rešavanju ukrajinske krize. On je pozvao SAD, NATO i EU da se uključe u dijalog sa Rusijom, prenosi CGTN.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild (Linda Thomas-Greenfield) rekla je da Rusija ne bi trebalo da ostane u Savetu UN za ljudska prava, imajući u vidu „brdo dokaza koje raste“, jer je to opasno. Američka ambasadorka govorila je posle ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Prema ruskim izvorima, dosadašnji pregovori Moskve i Kijeva su doveli do definisanja četiri osnovna pitanja. Prvo je vanblokovski status Ukrajine, oko čega navodno nema bitnih nesuglasica, ali nema ni potrebnih međunarodnih garancija, prenose Vedomosti. Drugo je demitarilizacija Ukrajine, oko čega postoje različiti stavovi u pogledu broja vojnika i naoružanja kojim bi raspolagali, treće je eliminacija desničarskih grupa iz političkih struktura Ukrajine, oko čega za sada nema saglasnosti. Najteže je ipak četvrto pitanje, jer se tiče teritorije Ukrajine, a Moskva ne želi da razgovara o statusu Krima i Donbasa.

  • STRELAC

    6.4.2022 #1 Author

    Nezavisna,na celu sa Amerikom i EU.

    Odgovori

  • SANJA

    6.4.2022 #2 Author

    Bice kao i kod nas,ukrajinci ce biti mucenici,a rusi mucitelji,ne moze da se 8zbegne

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.4.2022 #3 Author

    Sta sve nece da urade da napakuju Rusiji cak i najstrasniji zlocin od drugog svetskog rata?!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...