Teret krize podeliti ravnomernije

Unija slobodnih sindikata Crne Gore pozvala vladu da smanji akcize na gorivo

RegionVesti

23.4.2024 16:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Unija slobodnih sindikata Crne Gore pozvala vladu da smanji akcize na gorivo Unija slobodnih sindikata Crne Gore pozvala vladu da smanji akcize na gorivo
Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je vladu da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time,... Unija slobodnih sindikata Crne Gore pozvala vladu da smanji akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je vladu da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži, zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

Iz USSCG-a su kazali da je činjenica da visoka cena goriva doprinosi dodatnom udaru na budžet građana, a koja se opet približila rekordnim vrednostima, prenosi Mina.

Iz te sindikalne centrale su podsetili da je vlada 9. maja 2022. godine iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40 odsto, čime je tadašnju cenu snizila u proseku od 14 do 18 centi po litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo.

„Tim povodom, Unija je obraćajući se u proteklih 12 meseci više puta Ministarstvu finansija, pozivala ga da predloži Vladi ponovno aktiviranje Odluke o umanjenju akciza u iznosu, koji nije manji od 40 odsto, s obzirom na to da je ista prestala da važi 27. februara prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Unije su kazali da je, u teškim vremenima, posebno važno da se teret krize što ravnomernije podeli, što podrazumeva da oni koji imaju više, ponesu veći deo tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa.

„Dakle, očekujemo da vlada propratno reaguje, odrekne se dela prihoda od akciza i tako ponovo iskaže želju da pomogne privredi i građanima u ovim inflatornim vremenima“, zaključuje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...