Iz kreditnih sredstava plaćeno 4,2 miliona evra

Crna Gora u prvom kvartalu utrošila 25 miliona evra za kapitalne investicije

RegionVesti

2.4.2024 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crna Gora u prvom kvartalu utrošila 25 miliona evra za kapitalne investicije Crna Gora u prvom kvartalu utrošila 25 miliona evra za kapitalne investicije
U prvom kvartalu za realizaciju kapitalnog budžeta potrošeno je 25 miliona evra, ili deset odsto od ukupno planiranog iznosa, od čega je 4,2 miliona... Crna Gora u prvom kvartalu utrošila 25 miliona evra za kapitalne investicije

U prvom kvartalu za realizaciju kapitalnog budžeta potrošeno je 25 miliona evra, ili deset odsto od ukupno planiranog iznosa, od čega je 4,2 miliona evra plaćeno iz kreditnih sredstava, a dva miliona iz donacija Evropske unije, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

„Dinamika izvršenja u odnosu na prethodnu godinu (10,7 miliona evra ili pet odsto) je gotovo duplo bolja, dok je ukupna potrošnja povećana dva i po puta“, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Iz ministarstva su podsetili da su Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu za kapitalni budžet planirana sredstva u ukupnom iznosu od 240,01 milion evra za realizaciju 332 projekta odnosno aktivnosti ukupne procenjene vrednosti 2,8 milijardi evra.

U okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte za sprovođenje 254 projekta (aktivnosti) opredeljeno je 85 miliona evra, što je 35 odsto od ukupnog kapitalnog budžeta za ovu godinu”, navodi se u saopštenju.

U prvom kvartalu ove godine za projekte koje realizuje Uprava za kapitalne projekte plaćeno je 14,7 miliona evra, odnosno 16 odsto od ukupno planirane sume, što je čak četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je plaćeno 3,5 miliona evra.

Za prva tri meseca Uprava za kapitalne projekte je pripremila javne nabavke vrednosti od preko 27 miliona evra sa porezom na dodatu vrednost (PDV) koje su u fazi objavljivanja. Do sada je raspisano 11 javnih nabavki ukupne vrednosti oko 7,7 miliona evra, od čega je 3,95 miliona evra za izgradnju sportske hale u Plužinama, a jedan milion evra za adaptaciju stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama”, navodi se u saopštenju.

Takođe, na osnovu tendera iz prethodne godine, zaključen je značajan broj ugovora za izrade i revizije projektne dokumentacije, kao i za izvođenje radova i vršenja stručnih nadzora nad izvođenjem radova, od kojih se izdavajaju ugovori za izvođenje radova na izgradnji fiskulturne sale za OŠ „Mrkojevići“ u Pečuricama u Baru u iznosu od 1,16 miliona evra i rekonstrukciji glavnih cevovoda visoke i niske zone Pliješ-Grad sa povratnim cevovodom u iznosu od 1,16 miliona evra.

“U okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 155 miliona evra, od čega je za sprovođenje 77 projekata (aktivnosti) opredeljeno 65 miliona evra ili 27 odsto, dok je za auto-put Bar-Boljare, deonica Mateševo-Andrijevica, opredeljeno 90 miliona evra što je 38 odsto od ukupnog kapitalnog budžeta”, rekli su iz ministarstva.

U cilju jačanja regulatornih i institucionalnih okvira za unapređenje javnih investicija, vlada je u minulom periodu donela odluke o obrazovanju Saveta za javne investicije i o izradi kapitalnog budžeta, dok je Ministasrtvo finansija uspostavilo Registar kapitalnih projekata koji se finansiraju iz državnog budžeta, kao sastavni deo već postojeće sistemske aplikacije za upravljanje budžetom (BMIS).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...