U svetu zaraženo više od 97 miliona ljudi

Uprkos masovnim vakcinacijama korona ne jenjava

SvetVesti

21.1.2021 12:10 Autor: Ljiljana Begović 0

Uprkos masovnim vakcinacijama korona ne jenjava Uprkos masovnim vakcinacijama korona ne jenjava
U svetu je broj zaraženih od korona virusa premašio  97 miliona, a od posledica bolesti preminulo je više od dva miliona ljudi. Do sada... Uprkos masovnim vakcinacijama korona ne jenjava

U svetu je broj zaraženih od korona virusa premašio  97 miliona, a od posledica bolesti preminulo je više od dva miliona ljudi. Do sada se oporavilo skoro 70 miliona pacijenata.

Najviše smrtnih slučajeva zabeleženo je u SAD, gde su do sada preminule 415.894 osobe. Slede Brazil sa 212.893 i Indija sa 152.904 preminula pacijenta.

Testovi na korona virus
Foto: Tanjug/AP

Italija prva u EU po smrtnosti od Covid-19

Po smrtnosti od Covid-19 Italija je na prvom mestu među zemljama Evropske Unije. U poslednja 24 sata registrovano je 13.500 novozaraženih.

Poređenja radi u Nemačkoj koja ima više stanovnika i gde je procenat zaraženih u odnosu na broj testriranih sličan kao i u Italiji, smrtnost je za polovinu manja.

Uzimanje brisa za testiranje na Covid-19
Foto: Tanjug/AP

Moguć novi lockdown u Francuskoj

Francuskoj će verovatno biti potreban treći nacionalni karantin i to pre svega za najosetljivije grupe stanovnika, pošto trenutno važeći policijski čas od 18 časova nije uspeo da zaustavi širenje novog korona virusa, smatraju u francuskom nacionalnom komitetu za vakcinu.

„Ako broj slučajeva nastavi da raste, moraćemo ponovo da pribegnemo zaključavanju“, rekla je epidemiolog Odil Lone koja je član ovog zdravstvenog tela za BFM TV, prenosi Reuters.

Ona je posebno naglasila da se zaključavanje mora ozbiljno razmatrati i to pre svega kao ograničena mera za najosetljiviju grupu stanovništva.

Laboratorijsko ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

Naučnici sa Oksforda razvijaju vakcinu protiv novih sojeva korone

Naučnici oksfordskog univerziteta spremaju se da u najkraćem roku proizvedu nove verzije vakcine koja će moći da se izbori i sa zaraznijim sojevima korona virusa.

Kako piše britanski Telegraf, tim koji stoji iza vakcine sa Oxford i AstraZeneca sprovodi studije izvodljivosti kako bi prilagodili tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine.

Portparol univerziteta rekao je da Oxford pažljivo prati uticaj novih sojeva korona virusa otkrivenih u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu na imunitet koji pruža njihova vakcina i procenjuje procese potrebne za što brže prilagođavanje vakcina u borbi protiv mutacija Covid-19.

Foto: Tanjug/AP

Španija zahteva sertifikat o vakcinisanju

Španija traži od Evropske unije i Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj da se napravi vakcinacioni sertifikat koji bi olakšao putovanja, rekla je ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales.

„Sertifikat o vakcinaciji je nešto prema čemu idemo neizbežno. Biće vrlo važan element koji bi garantovao siguran povratak normali i kretanju“, rekla je Gonzales, prenosi Reuters.

Izdavanje takvog dokumenta bi trebalo da se koordiniše na evropskom ili globalnom nivou, ali će omogućiti ljudima da putuju, kao što to sada mogu učiniti uz negativne PCR testove.

EU lideri u četvrtak o borbi protiv pandemije

Borba protiv pandemije Covid-19, uključujući pitanja ubraznja vakcinacije, sertrifikata o vakcinaciji i solidarnosti u raspodeli vakcina sa Zapadnim Balkanom i susedstvom biće glavne teme sastanka lidera Eu u četvrtak uveče.

To je deveti po redu video sastanak EU lidera od početka panedemije koji je isključivo posvećen koordinaciji u borbi protiv virusa Covid-19.

Lideri EU razgovaraće i o stanju u proizvodnji, isporuci i primeni vakcina protov Kovid19, a zemlje članice će podneti izvešatje o napretku u nacionalnim kampanjama vakcinacije.

Treća tema razgovora EU lidera biće sertifikati o vakcinaciji , a na insitiranje Grčke koja uvođenje sertifikata o vakcinaciji vidi kao mogućnost za otvaranje Evrope za putovanja i turizam.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...