rezerve u zlatu čine 12,3 odsto ukupnih deviznih rezervi NBS

Uprkos pandemiji devizne rezerve na rekordnom nivou

BankeNovacSrbijaVesti

28.7.2021 18:56 Autor: Miljan Paunović 0

Uprkos pandemiji devizne rezerve na rekordnom nivou Uprkos pandemiji devizne rezerve na rekordnom nivou
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je u sredu da su devizne rezerve očuvane na rekordnom nivou uprkos pandemiji. Tabaković je na skupštinskom... Uprkos pandemiji devizne rezerve na rekordnom nivou

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je u sredu da su devizne rezerve očuvane na rekordnom nivou uprkos pandemiji.

Tabaković je na skupštinskom Odboru za finansije rekla da je nivo deviznih rezervi na kraju 2020. godine bio 13,5 milijardi evra što je za oko 115 miliona evra više u odnosu na kraj 2019. godine.

“Njihov rast je nastavljen i u ovoj godini. Devizne rezerve u junu su iznosile 14,1 milijardu evra, a u julu smo ih i dodatno povećali”, rekla je Tabaković, a preneo je Tanjug.

Ona je istakla da je u deviznim rezervama povećano i učešće zlata, navodeći da trenutno ima 36,6 tona zlata ukupne vrednosti od 1,8 milijardi evra čime rezerve u zlatu čine 12,3 odsto ukupnih deviznih rezervi NBS.

Zlato se, kaže, do poslednjeg grama nalazi u trezorima Narodne banke Srbije.

Tabaković je istakla da je Srbija 2020. godinu završila sa jednim od najboljih rezultata po pitanju ekonomske aktivnosti u Evropi.

“Bez naših mera pad BDP-a bio bi veći od šest odsto, a oporavak bi trajao nekoliko godina. Pretkrizni nivo BDP dostigli smo u prvom kvartalu ove godine, a to su uspele još jedino SAD, Kina, Australija i svega nekoliko manjih zemalja EU”, navela je Tabaković.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković, foto: Tanjug

Prema njenim rečima, broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru trenutno je 4,8 odsto iznad nivoa pre krize, čime je postignut najviši nivo formalne zaposlenosti u privatnom sektoru u poslednjih više od deset godina.

“I prošle godine smo ispunili naš ključni cilj, a to je niska i stabilna inflacija koja je sa prosečnih 1,6 odsto ostala čvrsto pod našom kontrolom. Takvom rezultatu doprinela je u velikoj meri očuvana stabilnosti deviznog kursa”, rekla je ona.

Smanjenjem referentne kamatne stope ukupno za 1,25 procentnih poena, kao i propisivanje moratorijuma i obezbeđivanjem dinarske i devizne likvidnosti, NBS je, kaže Tabaković, doprinela očuvanju povoljnih finansijskih uslova za privredu, stanovništvo i državu.

Govoreći o inflaciji, Tabaković je kazala da se nakon rasta cena nafte i hrane na svetskom tržištu do sredine ove godine beleži postepeno smirivanje, čak i opadanje.

“U Srbiji se inflacija trenutno kreće oko centralne vrednosti cilja oko tri odsto i na tom nivou je među najnižima u poređenju sa zemljama sa istim režimom monetarne politike”, rekla je guverner NBS.

Ukazuje da se u narednih nekoliko tromesečja očekuje da inflacija bude vođena tim privremenim faktorima.

“Procenjujemo da će bazna inflacija ostati stabilna oko trenutnih dva odsto što je još jedna potvrda privremenog karaktera aktuelnog kretanja inflacije”, rekla je Tabaković.

Tagovi
NBS NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...