Vikendice blizu mesta prebivališta su i dalje u trendu

U Srbiji povećana tražnja za stanovima, ali i njihove cene

NekretnineNovacSrbijaVesti

28.7.2021 11:24 Autor: Marko Miladinović 1

U Srbiji povećana tražnja za stanovima, ali i njihove cene U Srbiji povećana tražnja za stanovima, ali i njihove cene
U drugom kvartalu ove godine zabeležen je rast tražnje stanova, ali i njihovih cena, kako u novogradnji, tako i u starogradnji, a zadržao se... U Srbiji povećana tražnja za stanovima, ali i njihove cene

U drugom kvartalu ove godine zabeležen je rast tražnje stanova, ali i njihovih cena, kako u novogradnji, tako i u starogradnji, a zadržao se i trend kupovine vikendica oko Beograda i Novog Sada, koji je počeo prošle godine tokom pandemije korona virusa.

U Beogradu je prosečna cena stanova u novogradnji porasla za 14 odsto, a u starogradnji za 10 odsto u odnosu na drugi kvartal prethodne godine, istakla je u razgovoru za agenciju Tanjug načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu Dragana Milićević Sekulić.

Kako kvartalni izveštaj daje prikaz o stanju na tržištu nepokretnosti i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, Sekulić je navela da je prosečna cena stanova u novogradnji u Novom Sadu porasla za 13 odsto, u Nišu za šest odsto, a u Kragujevcu za osam odsto u odnosu na drugi kvartal 2020. godine.

Kada je reč o starogradnji, u Novom Sadu je zabeležen porast prosečne cene od 10 odsto, u Nišu za devet odsto, a u Kragujevcu za sedam odsto.

Na nivou beogradskih opština, najveći rast prosečne cene stanova u novogradnji zabeležen je na Paliluli, od 31 odsto, zatim na Voždovcu za 25 odsto, dok je Čukarica imala smanjenje prosečne cene stanova u novogradnji za četiri odsto. Sekulić kaže da je na teritoriji ostalih beogradskih opština porast prosečnih cena stanova bio umereniji.

Kod prosečne cene stanova u starogradnji najveći prorast zabeležen je na Vračaru i iznosi 16 odsto, a zatim na Čukarici i u Zemunu po 12 odsto i Staroj Rakovici 11 odsto.

„Najjeftiniji stanovi u starogradnji i novogradnji su na teritoriji opštine Stara Rakovica i koštali su prosečno 1.138 evra po metru kvadratnom u starogradnji i 1.369 evra po metru kvadratnom za cenu stanova u novogradnji“, rekla je Sekulić.

Ističe da je u Beogradu 39 odsto prometovanih stanova u drugom kvartalu ove godine plaćeno kreditnim sredstvima.

U odnosu na drugi kvartal prošle godine, kada je zbog vanrednog stanja i ograničenog kretanja građana došlo do smanjenja kupovine i prodaje stanova, promet stanova ove godine u odnosu na taj period na nivou države bio je za 91 odsto veći, kaže Sekulić.

Podseća da se situacija promenila već od druge polovine maja i da je do kraja 2020. godine zabeležen veći broj zaključenih ugovora nego ranije. „U drugom kvartalu 2021. godine RGZ je primio prosečno oko 16.000 ugovora mesečno. Ukupan broj ugovora koji je registrovan iznosio je 37.153 i to je povećanje od 84,5 odsto“, rekla je Sekulić.

Kada je reč o vikendicama, Sekulić kaže da je prošle godine promet vikendica bio znatno viši tokom drugog kvartala, a i ove godine u odnosu taj broj zabeleženo je povećanje od osam odsto.

„Ono što smo prošle godine zaključili i što se potvrdilo i u ovom kvartalu to je da se vikendice više prometuju u okolini Beograda i Novog Sada, odnosno u okolini mesta stanovanja, i takvu situaciju smo imali i ovog puta“, zaključila je Sekulić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...