Jedinstveno tržište rada tri države umreženo od septembra

Uskoro elektronskim putem do radne dozvole u okviru inicijative Otvoreni Balkan

Hi-techSrbijaU fokusuVesti

8.8.2022 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Uskoro elektronskim putem do radne dozvole u okviru inicijative Otvoreni Balkan Uskoro elektronskim putem do radne dozvole u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije od septembra će, zahvaljujući povezivanju nacionalnih elektronskih sistema ovih država u okviru inicijative Otvoreni Balkan, prvi put moći... Uskoro elektronskim putem do radne dozvole u okviru inicijative Otvoreni Balkan

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije od septembra će, zahvaljujući povezivanju nacionalnih elektronskih sistema ovih država u okviru inicijative Otvoreni Balkan, prvi put moći slobodno da pristupe jedinstvenom tržištu rada.

“Kada je pre pet godina osnovana kancelarija, svega desetak ljudi radilo je u njoj, a sada ih je u dva grada 115. Cilj nam je bio da građani ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera, već da država prikuplja dokumenta za njih. Hteli smo efikasnu, ekonomičnu, transparentnu javnu upravu i sve sisteme smo gradili korak po korak. Danas smo non-stop online, nemamo radno vreme, građanima smo na usluzi svih sedam dana u nedelji 24 sata dnevno. To je ono čemu smo težili i kako treba da izgleda javna uprava, dostupna građanima u svakom trenutku”, kaže Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i e-upravu, pišu Novosti.

Zaposleni u kancelariji za IT i e-upravu, kako ističe Jovanović, ruše barijeru javne uprave i čine pravi veliki tim zaposlenih u dva grada, Beogradu i Kragujevcu, koji radi na različitim poslovima.

“Na samom početku bili smo svesni da nisu svi digitalno pismeni. Sistemi su na početku pravljeni tako da su građani dolazili do šaltera, a iza njih su se razmenjivali određeni podaci između institucija. Prvi i pravi primer za to je usluga „Bebo, dobro došla na svet“, gde roditelji još u porodilištu detetu daju ime, upišu ga u Matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, zdravstveno osiguranje i roditeljski dodatak”, navodi Jovanović.

Foto: Freepik.com

Ta usluga je upravo jedna od mnogih koja je pokazala građanima šta je e-uprava, jer roditelji nisu morali da obilaze šaltere, već je zaposleni u porodilištu sve to obavljao za njih elektronski.

“Na taj način do sada je registrovano 360.000 beba, a razmenjeno je i više od 100 miliona podataka elektronskim putem, za koje građani nisu više morali da nose različita dokumenta na šaltere – izvode iz Matične knjige rođenih, državljanstvo, prebivalište, podaci iz PIO fonda, MUP-a, Katastra”, objašnjava Jovanović.

Primera radi, usluga „Moja srednja škola“ povezala je MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvo, osnovne i srednje škole, tako da su roditelji mogli pomoću interneta i sa bilo kog mesta da upišu svoje dete u srednju školu.

Tržište informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je, tvrdi Jovanović, „gladno IT-jevaca“ iako oko 92.000 njih radi u ovom sektoru. I to je malo, jer postoji ogroman deficit u ovom sektoru.

Očekujemo da će izvoz IKT sektora ove godine premašiti 2,5 milijardi evra i veći je nego izvoz poljoprivrede. Koliki je to uspeh, pokazuje podatak da je pre šest godina izvoz IKT sektora bio svega šest mililona evra”, zaključuje Mihailo Jovanović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...