USKORO NOVI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti, kaže Mihajlović

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

9.1.2021 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

USKORO NOVI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti, kaže Mihajlović USKORO NOVI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti, kaže Mihajlović
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj... USKORO NOVI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE Srbija ima veliki potencijal u toj oblasti, kaže Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj oblasti, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost.

Ona je naglasila da je zakon o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

„Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto. To je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima. Novim zakonom pokušaćemo da napravimo prostor, ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste“, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da će biti promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

„Fid-in tarife znače da koliko god da proizvedete, država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu. Umesto toga, biće uvedene aukcije koje danas svuda u svetu postoje, a znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije“, napomenula je Mihajlović.

Posebna pažnja će se, kaže, obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.

„Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost. Postojeći fond je bio nedovoljan i postojao je u okviru ministarstva. To je bio mali novac u odnosu na mogućnosti da podignete energetsku efikasnost“, rekla je resorna ministarka.

Ona je objasnila da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova.

Vetrenjače u polju
Foto: Pixabay.com

„Želimo da se okrenemo pre svega domaćinstvima, ne samo javnim zgradama, velikim zgradama gde može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost. U proseku se u Srbiji ‘baci’ oko 40 odsto električne i toplotne energije zbog toga što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova. Država kroz taj fond želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije“, kaže Mihajlovićeva.

Pored toga, izmenama zakona biće napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike, a Srbija će se prilagoditi i svim evropskim direktivama kojima se do sada nije prilagodila, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...