velike razlike u zaradama u BEogradu u poređenju sa ostalim gradovima i opštinama

Uskoro pregovori o povećanju plata zaposlenih u lokalnoj vlasti

SrbijaVesti

31.1.2024 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uskoro pregovori o povećanju plata zaposlenih u lokalnoj vlasti Uskoro pregovori o povećanju plata zaposlenih u lokalnoj vlasti
Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić najavio je danas u Nišu da će taj sindikat uskoro započeti pregovore sa Vladom Srbije o izmeni ili... Uskoro pregovori o povećanju plata zaposlenih u lokalnoj vlasti

Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić najavio je danas u Nišu da će taj sindikat uskoro započeti pregovore sa Vladom Srbije o izmeni ili donošenju nove Uredbe o koeficijentima, kako bi izdejstvovali veće plate zaposlenih u organima lokalnih vlasti. 

Bobić je rekao da sada zaposleni u svim lokalnim samoupravama u Srbiji imaju zarade niže od republičkog proseka.

„Imamo uvećanje zarada od 10 odsto od 1. januara ove godine, ali naš zahtev bio je da uvećanje bude 25 odsto. I sa tim povećanjem zarade bi bile male, ali bi bile prikladnije za ovo vreme, uzimajući u obzir rast cena i potrošačku korpru“, izjavio je Bobić na sastanku predstavnika Sindikata uprave sa područja Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga, prenela je Beta.

On je kazao da poseban problem predstavljaju velike razlike u platama zaposlenih sa istim zvanjima u Beogradu i ostalim gradovima i opštinama. 

„Uredba koja je na snazi ima definisane koeficijente za lokalne samouprave, za gradove i grad Beograd. Mi kao sindikat apsolutno ne podržavamo tako nešto. Nadam se da ćemo se kroz pregove koji će uskoro započeti izboriti da svi zaposleni sa istim zvanjima imaju iste koficijente i osnovicu“, kazao je Bobić. 

Naveo je da je prošle godine u lokalnim samupravama bilo skoro 40 odsto zaposlenih koji su primali minimalac, a za pojedina zvanja i niže od minimalca, ali im je država dotirala do minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora zaposleni u organima lokalnih vlasti u 2023. godini su izdejstvovali da od 1. januara ove godine dobijaju veće jubilarne nagrade, tako da će im biti isplaćivane ne u neto iznosu već u bruto iznosu. 

Predsednik sindikalne organizacije Skupštine grada Niša Petar Mićović rekao je da su najveći problem zaposlenih u toj instituciji zarade koje se kreću od 30.000 do 88.000 dinara, s tim što država koriguje najniže zarade do minimalca. 

Mićović je rekao da oko 20 odsto zaposlenih u Skupštini grada Niša prima minimalnu zaradu. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...