USKORO TREĆA TRANŠA PODRŠKE EU SRBIJI Za efikasnije upravljanje granicom osam miliona evra dobija MUP

SrbijaVesti

12.10.2020 14:37 Autor: Marija Jovanović 1

USKORO TREĆA TRANŠA PODRŠKE EU SRBIJI Za efikasnije upravljanje granicom osam miliona evra dobija MUP USKORO TREĆA TRANŠA PODRŠKE EU SRBIJI Za efikasnije upravljanje granicom osam miliona evra dobija MUP
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće tranše podrške EU, u iznosu od osam miliona evra, koja će se... USKORO TREĆA TRANŠA PODRŠKE EU SRBIJI Za efikasnije upravljanje granicom osam miliona evra dobija MUP

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je zahtev za isplatu treće tranše podrške EU, u iznosu od osam miliona evra, koja će se koristiti za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom Srbije.

Korisnik ovih sredstava je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a uplata se očekuje početkom naredne godine, navela je Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator.

Foto: Shutterstock

Cilj ove podrške je, kako je objasnila, da se pomogne Vladi Srbije u uspostavljanju granica koje su otvorene za slobodan protok ljudi i robe, ali da su pritom dobro kontrolisane i zaštićene od nezakonitih aktivnosti bilo koje vrste, u skladu sa smernicama i načelima EU za integrisano upravljanje granicom, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Ova podrška je važna jer će doprineti efikasnijem prelasku granice, otkrivanju prekograničnog kriminala, povećanju institucionalnih i operativnih kapaciteta graničnih agencija za obavljanje graničnih kontrola i nadzora granice i efektivnijem otkrivanju iregularnih migracija„, naglasila je Joksimović.

U skladu sa tim, 2016. godine doneta je odluka da program direktne budžetske podrške EU, u iznosu od 28 miliona evra, podrži reformske ciljeve u ovoj oblasti, s obzirom na to da imaju veoma pozitivan i širok efekat ne samo na proces integracija Srbije, već i na unapređenje ekonomske razmene i bezbednosti građana, objasnila je ministarka.

Foto: Tanjug

Treća tranša podrške za koju je upućen zahtev, kako je navela, poslednja je predviđena na osnovu sporazuma koji uređuje njenu implementaciju.

Međutim, na zajedničku inicijativu Ministarstva za evropske integracije i MUP, dogovorena je još jedna, dodatna tranša podrške kroz koju bi se u toku naredne godine povukla i sva preostala sredstva iz ovog programa.

S obzirom na pozitivan ishod ove inicijative, možemo da konstatujemo da smo u saradnji sa MUP obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 28 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2016. godine do danas„, zaključila je Joksimović.

Tagovi
GRANICE VESTI
  • Goca Bg

    12.10.2020 #1 Author

    I treba,sta se sve radi na granicnim prelazima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...