Prosečan iznos kredita od 3.200 konvertibilnih maraka

Usluge mikrokreditnih organizacija u BiH koristi 245.000 građana

NovacRegionVesti

21.7.2021 09:05 Autor: Marko Miladinović 0

Usluge mikrokreditnih organizacija u BiH koristi 245.000 građana Usluge mikrokreditnih organizacija u BiH koristi 245.000 građana
Prema poslednjim finansijskim izveštajima mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, procenjuje se da oko 245.000 građana BiH koristi usluge mikrokreditnih organizacija. „Ukoliko uzmemo u... Usluge mikrokreditnih organizacija u BiH koristi 245.000 građana

Prema poslednjim finansijskim izveštajima mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, procenjuje se da oko 245.000 građana BiH koristi usluge mikrokreditnih organizacija.

„Ukoliko uzmemo u obzir da u Bosni i Hercegovini, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, prosečno domaćinstvo ima tri člana, može se zaključiti da je trenutno više od 720.000 osoba među indirektnim korisnicima usluga koje pružaju mikrokreditne organizacije, što predstavlja oko 18 odsto ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine“, kazali su za Klix.ba iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH, AMFI.

Mikrokreditni sektor je pokazao stabilnost i u proteklom periodu, a ističu i kako su klijenti u 2020. godini bili oprezniji kada je reč o zaduživanju. Tako su članice AMFI u prošloj godini plasirale 672 miliona konvertibilnih maraka, dok je prosečan iznos kredita iznosio 3.200 maraka, piše Klix.ba.

„Potražnja za kreditima u prvom kvartalu 2021. godine veća je za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, što upućuje na stabilizaciju tržišta“, istakli su iz udruženja AMFI.

Njihovi klijenti su, poručuju, bili najpogođeniji pandemijom korona virusa, s obzirom na nisku stopu likvidnosti koja karakteriše mikro i male biznise, nemogućnost akumulacije većeg iznosa kapitala koji bi im omogućio duži period za ekonomski oporavak u uslovima zabrana obavljanja delatnosti, te poremećaja u lancima snabdevanja, kao i u odnosima ponude i potražnje.

„Prema poslednjim dostupnim podacima naših članica, do 31. maja ove godine odobreno je odlaganje plaćanja za 28.313 zahteva klijenata, što je 11,5 odsto ukupnog broja klijenata, s ciljem prevazilaženja negativnih efekata pandemije“, kažu iz AMFI.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...