Nominalni BDP na rekordnom nivou, poguran dobrim izvoznim rezultatima

Usporava ekonomski rast Australije i bez pandemijskih mera ograničenja

SvetVesti

1.9.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usporava ekonomski rast Australije i bez pandemijskih mera ograničenja Usporava ekonomski rast Australije i bez pandemijskih mera ograničenja
Australijska ekonomija je usporila rast u drugom tromesečju 2021. godine na 0,7 odsto, iako tada još nisu bile uvedene pandemijske mere ograničenja u zemlji,... Usporava ekonomski rast Australije i bez pandemijskih mera ograničenja

Australijska ekonomija je usporila rast u drugom tromesečju 2021. godine na 0,7 odsto, iako tada još nisu bile uvedene pandemijske mere ograničenja u zemlji, objavio je australijski Zavod za statistiku. U prethodnom kvartalu, bruto domaći proizvod (BDP) Australije je porastao 1,9 procenata.

Uprkos usporavanju, međugodišnja stopa rasta BDP-a od 9,6 odsto u kvartalu april-jun najviša je u savremenoj istoriji Australije, ali samo zato što je pandemija izazvala oštar privredni pad u uporednom periodu 2020. godine, podseća agencija Reuters.

Taj bolni obrazac je ponovo na sceni, budući da se zbog strogih mera ograničenja, koje su sada na snazi u Sidneju, Melburnu i Kanberi, procenjuje da će BDP pasti za 2,0-3,0 odsto ili više u tekućem kvartalu.

Statistički podaci za drugo tromesečje pokazuju snažnu privatnu i državnu potrošnju, stambene i poslovne investicije, ali je njihov pozitivan doprinos BDP-u u znatnoj meri neutralisao negativan neto izvoz i pad zaliha.

Pozitivan je pokazatelj da je nominalni BDP dostigao rekordnih 2,07 biliona australijskih dolara (1,51 bilion američkih dolara) na godišnjem nivou, što Australiju čini 11. najvećom ekonomijom na svetu. Na ovom nivou, BDP iznosi 80.432 dolara po stanovniku Australije. Zemlja ima 25,6 miliona žitelja.

Taj rezultat se uveliko duguje vrlo visokim cenama australijskih izvoznih resursa, što je podiglo vrednost spoljnotrgovinske robne razmene u drugom tromesečju za ogromnih 7,0 odsto na kvartalnom i za čak 24 procenta na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...