Prema izveštaju STO robnu razmenu stopirali rat u Ukrajini i korona kriza

Usporena svetska trgovina u drugom tromesečju

SvetVesti

24.8.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Usporena svetska trgovina u drugom tromesečju Usporena svetska trgovina u drugom tromesečju
Svetska robna razmena verovatno je usporila u drugom kvartalu pod pritiskom rata u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim delovima i vazdušnog prevoza tereta, pokazao... Usporena svetska trgovina u drugom tromesečju

Svetska robna razmena verovatno je usporila u drugom kvartalu pod pritiskom rata u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim delovima i vazdušnog prevoza tereta, pokazao je izveštaj Svetske trgovinske organizacije (STO).

U prvom tromesečju obim trgovine porastao je 3,2 odsto, nakon rasta od 5,7 procenata na kraju prošle godine, napominju iz STO, istaknuvši da su razmenu stopirali rat u Ukrajini i stroge mere suzbijanja korona virusa u Kini, prenosi SeeBiz.

U junu barometar razmene, koji pokazuje njeno kretanje u odnosu na dugoročni trend, iznosio je 100 bodova, i bio je viši za jedan bod nego u martu, signalizirajući stabilnu trgovinu, budući da je negativan uticaj rata neutralizovalo ublažavanje mera za sprečavanje širenja bolesti Covid-19 u prolećnom kvartalu.

Vrednost barometra niža je ipak od indeksa koji meri obim razmene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio u razdoblju od aprila do juna, ističu iz STO.

Indeks novih izvoznih narudžbina blago je pao, a posustala je i trgovina automobilskim delovima i elektronskim komponentama. Slabiju aktivnost signalizira i pad indeksa vazdušnog prevoza tereta.

Ipak, iz STO primećuju da je najviše porastao indeks koji meri kontejnerski prevoz, odražavajući pojačani promet iz kineskih luka.

Rast trgovine na početku godine u skladu je s prognozom iz aprila, prema kojoj bi razmena u ovoj godini trebalo da se uveća za tri odsto, naglasili su iz STO, ukazujućina neizvesnost koju stvaraju rat, pojačani inflatorni pritisci, kao i očekivano zaoštravanje monetarne politike u razvijenim zemljama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...