EVROPSKI PARLAMENT DONEO UREDBU O PRAVIMA PUTNIKA U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

Usvojena nova evropska pravila za prevoz putnika železnicom

EUVesti

2.5.2021 21:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usvojena nova evropska pravila za prevoz putnika železnicom Usvojena nova evropska pravila za prevoz putnika železnicom
Evropski parlament izglasao je nova pravila, kojim se povećavaju prava putnika u železničkom saobraćaju. Između ostalog, garantuje se i povraćaj novca u slučaju kašnjenja voza... Usvojena nova evropska pravila za prevoz putnika železnicom

Evropski parlament izglasao je nova pravila, kojim se povećavaju prava putnika u železničkom saobraćaju. Između ostalog, garantuje se i povraćaj novca u slučaju kašnjenja voza dužeg od 60 minuta ili preusmeravanje na druge linije, bez dodatnog plaćanja. Veća prava će novim pravilima dobiti i osobe sa invaliditetom, prenosi Euronews.

„Uspeli smo da osiguramo jednaka minimalna prava za putnike širom Europe u pogledu preusmeravanja, obezbeđenja prostora za bicikle, jedinstvenih karata i prava putnika sa smanjenom pokretljivošću“, rekao je na plenarnoj sednici izvestilac Bogusław Liberadzki, dodajući da je namera da železnički saobraćaj bude atraktivniji i prijatniji za putnike, da se poveća obim prometa železnicom, ali i da to putovanje za građane bude što pristupačnije.

Sada, nakon što je Evropski parlament odobrio dogovor s državama članicama o revidiranoj Uredbi o pravima putnika u železničkom saobraćaju, novi propis će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU, a počeće da se primenjuje za dve godine, izuzev odredbe o obaveznom posebno odvojenom prostoru za bicikle, koji stupa na snagu tek za četiri godine.

U slučaju da voz kasni duže od 60 minuta, putnik će moći da bira između pune refundacije, nastavka putovanja ili preusmeravanja bez dodatnih troškova, ali pod uporedivim uslovima. Tačnije, ako se putnik odluči na preusmeravanje, ne može biti smešten u niži putnički razred u odnosu na onaj za koji je kupio kartu. Putnik može i, kako se navodi u uredbi, organizovati putovanje drugim prevoznim sredstvom i dobiti povraćaj novca , ako 100 minuta nakon kašnjenja ne bude obavešten o dostupnim alternativnim linijama železničkog prevoza.

Prevoznici nisu u obavezi da isplate penale putnicima, u slučajevima više sile – prirodnih katastrofa, pandemija, terorističkih napada, ali ne i u slučaju štrajka radnika železnice.

Da podsetimo, i u Srbiji se menjaju pravila koja se odnose na prava putnika u slučaju kašnjenja vozova. Predlog izmena Zakona o železničkom saobraćaju je trenutno u skupštinskom zasedanju, a odredbe koje se odnose na penale za kašnjenje vozova počeće sa primenom za dve godine.

  • TINA

    27.4.2022 #1 Author

    Eto pravila koja su korisna za putnike. Lepo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...