VAKCINA NEMA KRATKOROČAN UTICAJ NA BERZE Wall Street ostavio optimizam za kasnije

BerzaEUNovacSvetVesti

18.11.2020 13:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

VAKCINA NEMA KRATKOROČAN UTICAJ NA BERZE Wall Street ostavio optimizam za kasnije VAKCINA NEMA KRATKOROČAN UTICAJ NA BERZE Wall Street ostavio optimizam za kasnije
Vrednosti berzanskih indeksa na Wall Streetu opale su u utorak nakon snažnog rasta u ponedeljak pod uticajem vesti o dobrom razvoju vakcine protiv korona... VAKCINA NEMA KRATKOROČAN UTICAJ NA BERZE Wall Street ostavio optimizam za kasnije

Vrednosti berzanskih indeksa na Wall Streetu opale su u utorak nakon snažnog rasta u ponedeljak pod uticajem vesti o dobrom razvoju vakcine protiv korona virusa. Optimizam zbog vakcine nije sasvim iščeznuo i to je dobra okolnost za srednji ili dugi rok, ali kratkoročno gledano vakcina nema uticaj na berzansko tržište.

Imajući u vidu ponovnu ekpanziju epidemije širom sveta, očekuje se da će zima biti teška za preduzeća, a u više američkih država već su pojačane restrikcije javnog života, prenosi CNN. Ekonomisti su zabrinuti zbog očekivanog smanjenja potrošnje u zimskim mesecima.

Stišavanju optimizna na tržištu doprinela je i izjava predsedavajućeg FED Džeroma Pauela (Jerome Powell) koji je ocenio da se prepandemijska ekonomija neće oporaviti, nego će se razviti nova i drugačija ekonomija. Zimsko usporavanje ekonomije i izostanak novih finansijskih stimulansa zabrinulo je investitore, koji očekuju proaktivni pristup države.  

U pomenutim okolnostima industrijski Dow Jones indeks izgubio je 0,6 odsto vrednosti, dok je S&P 500 opao za 0,5 procenata. Tehnološki indeks Nasdaq Composite rastao je u jednom periodu dana, ali je do zatvaranja berze izgubio 0,2 odsto vrednosti. Akcije multinacionalne investicione banke JP Morgan pale su za 1,7 odsto, dok su akcije Tesle porasle za 1,4 odsto usled nagoveštaja da će kompanija ući u listu indeksa S&P 500, prenosi CNBC.

Evropske berze izgubile su vrednosti tokom jutarnje trgovine u sredu, dok su berzanski indeksi u Aziji pokazali mešovite reakcije. Londonski FTSE 100 izgubio je 0,5 odsto vrednosti, zbog zvaničnog podatka o povećanju inflacije u Velikoj Britaniji. Vrednost nemačkog indeksa DAX 30 opala je za 0,3 odsto.

Japanski indeks Nikkei 225 izbubio je u sredu 1,1 procenat, nakon vesti o rekordnom broju novih slučajeva zaraze Covid-19 u Tokiju. Kineski indeksi Šangaj Composite, CSI 300 i hongkongški Hang Seng porasli su od 0,15 do 0,6 odsto posle najave Pekinga da će doneti nove stimulativne mere za jačanje ekonomskog oporavka.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...