Firme u SAD na razne načine motivišu radnike na imunizaciju

Vakcinisanim radnicima investicioni gigant obećao po 1.000 dolara

LifestyleSvetVestiZdravlje

5.8.2021 08:52 Autor: Julijana Vincan 0

Vakcinisanim radnicima investicioni gigant obećao po 1.000 dolara Vakcinisanim radnicima investicioni gigant obećao po 1.000 dolara
Vanguard, jedna od najvećih svetskih investicionih kompanija, platiće svojim američkim radnicima 1.000 dolara ako se vakcinišu. Da bi dobili obećan novac, zaposleni treba da... Vakcinisanim radnicima investicioni gigant obećao po 1.000 dolara

Vanguard, jedna od najvećih svetskih investicionih kompanija, platiće svojim američkim radnicima 1.000 dolara ako se vakcinišu. Da bi dobili obećan novac, zaposleni treba da dokažu da su to učinili najkasnije do oktobra.

Ovo govori o različitim pristupima američkih kompanija vakcinaciji, dok se delta soj korona virusa širi u Sjedinjenim Američkim Državama. Neke kompanije, kao što su Microsoft i Google, zalažu se da se celo osoblje vakciniše. Drugi, kao što su Walmart i Uber, zahtevali su da se menadžment vakciniše pre svega, a ne ostali radnici, dok Amazon i Apple nemaju nikakvu odluku o ovom pitanju.

U kompaniji Vanguard, koja ima oko 16.500 američkih radnika, rečeno je da su vakcine ‘najbolji način’ za zaustavljanje širenja korona virusa i da stoga motivišu zaposlene da se vakcinišu, kako bi zaštitili sebe, druge i čitave zajednice. Sa druge strane, američka multinacionalna kompanija za upravljanje investicijama, BlackRock, od jula je zabranila nevakcinisanim zaposlenima ulazak u njene kancelarije u SAD, prenosi BBC.

U SAD se trenutno beleži porast broja novih slučajeva bolesti Covid-19, sa dnevnim prosekom broja zaraženih koji nije viđen mesecima. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da bi maske ponovo trebalo da u zatvorenom prostoru nose cepljeni i nevakcinisani. Grad Njujork takođe je najavio da korisnici i osoblje restorana, teretana i drugih zatvorenih objekata moraju da budu vakcinisani kako bi koristili usluge istih od septembra. Do ovakvih poteza dolazi usled usporavanja stope vakcinacije u mnogim delovima SAD, vršeći pritisak na preduzeća i države da deluju. Ipak, pojedini sindikati usprotivili su se promociji vakcina, rekavši da se time krše prava radnika.

Ove sedmice Ujedinjena međunarodna unija prehrambenih i komercijalnih radnika kritikovala je Tyson Foods, jednog od najvećih američkih prerađivača mesa, zbog nametanja obavezne vakcinacije, za šta još uvek hitno ovlašćenje ima samo američka Uprava za hranu i lekove.

Predsednik sindikata, Mark Peron (Marc Perrone) izjavio je da će se sindikat sastati s kompanijom u narednim nedeljama kako bi „osigurao da su prava ovih radnika zaštićena i da se ta politika pravedno sprovodi. Ne možete samo reći – prihvati uslove ili odlazi“, izjavio je on za NYT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...