VANREDNE MERE ZA POSLODAVCE, sindikati apeluju na solidarnost

IzdvajamoPreduzetnikSrbijaVesti

25.3.2020 10:42 Autor: Marija Jovanović 1

VANREDNE MERE ZA POSLODAVCE, sindikati apeluju na solidarnost VANREDNE MERE ZA POSLODAVCE, sindikati apeluju na solidarnost
U vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da svoje poslovanje usaglasi sa uredbama koje je propisala Vlada Srbije – da organizuje obavljanje posla van... VANREDNE MERE ZA POSLODAVCE, sindikati apeluju na solidarnost

U vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da svoje poslovanje usaglasi sa uredbama koje je propisala Vlada Srbije – da organizuje obavljanje posla van svojih prostorija i omogući rad na daljinu ili od kuće, zaključeno je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta održanoj povodom novonastale privredne situacije u vezi sa korona virusom. Predstavnici sindikata i poslodavaca apelovali su na poslodavce da ne otpuštaju radnike makar do okončanja vanrednog stanja.

Rad na daljinu ili od kuće mora biti plaćen u istom iznosu kao i rad u firmi, rekao je na sednici ministar za rad Zoran Đorđević i dodao da je tamo gde ovakav način rada nije predviđen, poslodavac dužan da organizuje rad u smenama, kako bi što manje ljudi boravilo u istim prostorijama. Obaveza poslodavca je da obezbedi higijensku sigurnost objekta i preduzme sve neophodne mere kako bi zaštitio zdravlje zaposlenih. “Za one koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dele radni prostor sa više lica potrebno je obezbediti dovoljne količine zaštitne opreme u skladu sa posebnim propisima“, kazao je Đorđević i dodao da zaposlenima treba omogućiti održavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim putem i u skladu sa zabranom odložiti sva putovanja.

Na pitanja novinara o obavezujućim merama, Đorđević je rekao da je doneta preporuka da se tamo gde je to moguće omogući rad od kuće svim hroničnim bolesnicima, starijima od 60 godina, samohranim roditeljima i roditeljima dece mlađe od 12 godina. “To je rad od kuće koji se plaća 100 odsto“, kazao je ministar.

Moratorijum na radno pravni status

Predsednik sindikata “Nezavisnost“ Zoran Stojiljković istakao je na sednici da je u ovom trenutku najvažnija sigurnost zaposlenih koji imaju pojačane kontakte sa ljudima i to pre svega u zdravstvu, javnim komunalnim preduzećima i carini. On je apelovao da se ljudima ne smanjuju plate, da im se ne menja status i da se odbrane pozicije i onih koji rade po ugovoru. “Nije trenutak da poslodavci, firme i institucije spominju otpuštanja i prete otkazima na prvo smanjivanje posla. Da nudite rad od kuće, ali sa platom od 70 ili 80 odsto“, kazao je on i dodao se mora pozvati na solidarnost, ali i da je logično zatražiti neku vrstu moratorijuma na radno pravni status, makar dok traje vanredna situacija.

“Ne sme se dozvoliti da zaposleni koji rade na određeno ili pod nekim ugovorom u ovom periodu ostanu bez posla i da dok traje vanredno stanje jure i traže posao. To je neprihvatljivo“, kazao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.  Kako je istakao, pored zaposlenih posebnu pažnju treba obratiti na penzionere kojima je data pomoć u iznosu od 4.000 dinara. “Mora se voditi računa da naša privreda, kada sve ove mere prođu, bude spremna da se vrati u prvobitno stanje“.

Proizvodnja neophodna

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić istakao je da treba da proizvodimo u što većem obimu sve što je neophodno. On je ukazao da će u ovim uslovima doći do otežanog plasmana jer roba koju naši proizvođači proizvedu neće imati plasman narednih nedelja. “Za naše privrednike vrlo je važan dotok i isporuka robe. Zavisni smo od transporta i na to treba obratiti pažnju u narednom periodu“, rekao je Nenezić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...