Ugovor potpisan nakon 16 meseci pregovora

Velika Britanija i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

SvetVesti

21.10.2021 12:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Velika Britanija i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini Velika Britanija i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
Velika Britanija i Novi Zeland postigli su načelni sporazum o slobodnoj trgovini čiji je cilj smanjenje carina, poboljšanje trgovine uslugama i približavanje Londona članstvu... Velika Britanija i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Velika Britanija i Novi Zeland postigli su načelni sporazum o slobodnoj trgovini čiji je cilj smanjenje carina, poboljšanje trgovine uslugama i približavanje Londona članstvu u širem transpacifičkom trgovinskom sporazumu.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern) potpisali su ovaj sporazum u četvrtak posle 16 meseci pregovora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako piše u zvaničnom saopštenju, britanski premijer je izjavio da ovo je veliki trgovinski sporazum, koji učvršćuje dugo prijateljstvo dveju zemalja i jača veze Britanije sa Indo-Pacifikom.

Džonson je izjavio da će ovaj sporazum umanjti troškove izvoznicima, ali takođe i omogućiti prorfesionalcima iz raznih oblasti da lakše pronađu svoju poziciju na novozelandskom tržištu rada.

Sve u svemu, trgovinska razmena za Novim Zelandom, obuhvata tek 0,2 odsto ukupnog britanskog trgovanja sa svetom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...